Ovih 5 jela ste probali u grčkim restoranima: Grci ih ne jedu, niti ih smatraju svojim

Zapravo služe kao "mamac" za turiste

Foto: Pixapay

Autentični kulturni element Grčke jeste gastronomija, a određena jela potiču još iz drevne kulture.

Svima nama je dobro poznato da osnovu ishrane Grka predstavljaju jagnjetina, mlečni proizvodi, masline, pomorandže, smokve i med.

Iako je gastronomija ove zemlje unikatna, postoje jela za koja mnogi misle da su tradicionalna u Grčkoj, a zapravo služe kao "mamac" za turiste.

Ovih pet jela Grci ne jedu:

Saganaki 

Saganaki, odnosno flambiran sir je postao popularno jelo u grčkim restoranima širom sveta, osim u Grčkoj.

Budući da izgleda privlačno naručiti hranu koja je još u plamenu, jasno je zašto su mnogi vlasnici restorana hteli ovim trikom da zarade malo više novca, ipak, nećete videti ovako nešto u pravom tradicionalnom grčkom restoranu.

Humus 

Iako u Grčkoj prirodno raste leblebija, humus nije grčka, već arapska hrana.

Foto: Pixabay

Verovatno ga možete naručiti u restoranima, ali ako želite da jedete autentičan grčki sos bolje da se odlučite za tzatziki.

"Grčki" jogurt

U srpskim prodavnicama često možete da naiđete na namirnice zvane „grčki jogurt“. Većina tih proizvoda je puna šećera i aditiva, a ukusom ni ne podseća na pravi domaći jogurt.

Pravi grčki jogurt je gušći i kremastiji i sadrži mnogo više proteina. Ako tokom letovanja obiđete neko malo selo u planinama, sigurno nećete videti ni jegnog lokalca kako jede kupovni "grčki jogurt".

Musaka

Iako je musaka poznato jelo, i Srbi i Grci su ga preuzeli od Turaka. Doduše, oni ne spremaju ovo jelo na isti nači. U grčku verziju obavezno ide patlidžan.

foto: pixabay.com

Hrana iz konzerve

Kao i stanovnici svake druge države koja izlazi na more, i Grci su se na navikli na ukus sveže ribe. A kada se jednom naviknete na sveže morska jela, konzumiranje tunjevine iz konzerve vam postaje nešto grozno.

(Telegraf.rs)