Jedan od najpoznatijih holivudskih filmova snimljen je baš na ovom ostrvu koje krasi sever Grčke
Upoznajte Skopelos
Gledali ste sigurno čuveni film Mama mia. I sigurno pamtite onaj put do usamljene crkvice do koje vodi mnogo stepenika, u kojoj je organizovano Sofino venčanje?
Meštani grčkog ostrva Skopelos su bili oduševljeni kako je ovaj film prikazao na lep način njihovo ostrvo, koje i dalje prilično uspešno odoleva masovnom turizmu. I upravo u tome i jeste njegova čar.
Savršeno ostrvo za odmor
Iako pojedine agencije nude i letovanje na Skopelosu, do njega se ne može stići avionom. Na ostrvu postoji heliodrom, ali ne i aerodrom. Zapravo je sve bilo dogovoreno za gradnju lokalnog aerodroma, ali su ostrvljani na referendumu ipak odlučili da do toga ne dođe, jer bi aerodrom narušio mir ovog ostrva.
Do Skopelosa se može stići iz luke u Volosu, kao i iz mesta Ajos Konstantinos ili sa obližnjeg Skijatosa. U toku sezone je ostrvo povezano i sa lukom u Solunu, ali i sa drugim ostrvima.
Inače, Skopelos pripada grupaciji Sporada i zauzima površinu od oko 96 km². Nešto manje od 5.000 ljudi živi na ovom ostrvu, a glavni i najveći grad je Skopelos. Najviši planinski vrh, Delfi se nalazi na 680 metara nadmorske visine.
Iako turizam psolednjih godina zauzima primat, stanovništvo se primarno bavi poljoprivredom. Osim maslina, gaje i vinovu lozu, šljive i bademe, a čuven je i Feta sir sa Skopelosa.
Ostrvo divnih mirisa sa 360 crkava
Osim po mirisu jasmina, ovo ostrvo je poznato i po fenomenalnim plažama. Za svakoga ima po nešto, a posebna atrakcija su manje, divlje plaže, na kojima nema baš mnogo turista.
Ako želite da još bolje upoznate Skopelos, najbolje je da iznajmite moped i krenete.
Posebno je zanimljiv podatak da se na tako malom prostoru nalazi čak 360 crkava i kapelica. A na svega par kilometara od glavnog grada se nalazi i crkva posvećena Svetom Riginu, zaštitniku ostrva Skopelos. U okviru te crkve je i njegov grob.
Smeštajni kapaciteti postoje, ali su ograničeni.
Gastronomski specijaliteti ostrva su izuzetno cenjeni, pa nemojte propustiti da uživate u njihovim savršenim ukusima.
(A.B./Telegraf.rs)