Grčko ostrvo koje je idealno za ljubitelje ronjenja: Pod vodom možete videti pravu antiku

Upoznajte Alonisos

Alonisos / foto: printscreen/youtube/Johannes Straßner

U grupaciji Severnih Sporada se nalazi i grčko ostrvo Alonisos, koje tek poslednjih godina počinju da otkrivaju mnogobrojni turisti iz celog sveta. Na svega oko tri kometra udaljenosti od njega je i piktoresno ostrvo Skopelos.

Opština Alonisos obuhvata još 7 omanjih ostrva, koja su uglavnom nenaseljena. A jedno od tih ostrva je Peristera, koje će u narednom periodu okupiti brojne ljubitelje ronjenja.

Antička atrakcija u blizini Alonisosa

Prvi put je jedan lokalni ribar još 1985. godine otkrio olupinu u neposrednoj blizini zapadne obale ostrvceta Peristera, koje teritorijalno pripada ostrvu Alonisos.

Nakon sprovedenih istraživanja, utvrđeno je da je u pitanju najverovatnije jedan od trgovačkih brodova koji je putovao iz Atine i da je potonuo 425. godine pre Hrista, prenosi Greekreporter. Pronađen je na dubini od 92 stope, odnosno oko 28 metara.

Brod je prevozio vino, pa se i danas na dnu mogu videte amfore, za koje se smatra da vode poreklo iz drevnog grada Mendi na Halkidikiju i sa ostrva Peparitosa, današnjeg Skopelosa, odnosno sa područja koja su bila nadaleko čuvena po proizvodnji odličnih vina u to doba. Upravo zahvaljujući brojnim amforama, koje se nalaze na oko 25 metara dubine, može se proceniti da je reč o izuzetno velikom trgovačkom brodu.

Upravo olupina broda koja se nalazi nadomak Peristera važi za jednu od najznačajnijih iz tog perioda, jer je istraživačima omogućila sasvim nova saznanja o istoriji gradnje brodova, na prvom mestu.

Ronjenje u Nacionalnom parku Alonisos

Alonisos / foto: printscreen/youtube/Johannes Straßner

U periodu od 3. avgusta do 2. oktobra 2020. godine će biti omogućeno roniocima da rone na području zaštićenog područja, a u okviru Nacionalnog parka Alonisos. Ovo će, bez ikakve sumnje, biti jedno vrlo interesantno iskustvo, čak i za iskusne ronioce.

Međutim, neće samo roniocima biti omogućeno da se upoznaju sa lepotom morskog dna u blizini ostrva Alonisos, već i svim posetiocima ostrva, a čak neće morati ni da zarone.

Zahvaljujući savremenim čudima tehnike, svi zainteresovani će u navedenom periodu biti u mogućnosti da se i virtuelno upoznaju sa olupinom.

(A.B./Telegraf.rs)