Šta je to u grčkom frapeu, pa nikada ne možemo tako lepo da ga napravimo kod kuće?
Prva stvar koju volimo da naručimo u Grčkoj
Giros i tzatziki salata, čuveni frape, ali i svi oni fenomenali grčki slatkiši i slaniši nam definitivno nedostaju kada se vratimo kući sa odmora. I mnogima je baš nešto od toga prva asocijacija na zemlju, u kojoj letuje više od milion srpskih turista svake godine.
Nešto od svih tih specijaliteta možemo, istina jesti i piti i u Srbiji, ali to nije to. Da li zbog činjenice da uživate u odmoru, mirisima i bojama Grčke, tek ako odlučite da popijete frape u nekom srpskom kafiću, vrlo je verovatno da će vam poslužiti samo običnu nes kafu.
Onda i nije tako neobično što većina Grka, koja posećuje našu zemlju turistički ili u njoj žive, nikako ne mogu da pronađu kafić u kome se služi pravi grčki frape. Istina ima ih, posebno u Beogradu, ali nije to isti ukus kao kada ga pijete u Grčkoj.
Kako je nastao grčki frape?
Možda će zvučati čudno, ali grčki frape je zapravo nastao sasvim slučajno i to 1957. godine. I nekako slično kao i mnogi, danas poznati specijaliteti svetskih kuhinja, tako je i frape nastao silom prilika.
Izvesni Dimitris Vakondi, koji je bio učesnik sajma u Solunu, na kome je danas poznata kompanija predstavila čokoladni napitak za decu, prosto je poželeo da popije kafu. Ali mu je za pripremu instant kafe bila potrebna vrela voda, koju nije mogao nigde da nađe.
Prinuđen, dodao je jednostavno samo vodu koju je imao, a ona je bila hladna. Zatim je dodao malo mleka i sve to ubacio u šejker, koji je korišćen za predstavljanje dečijeg napitka...malo je reći da je bio oduševljen ukusom.
U kafiću u predgrađu Atine, Pankratiju je Hristos Lentzos 1965. godine prvi napravio frape za komercijalnu upotrebu.
U čemu je tajna?
Koliko god se trudili da pripremite grčki frape kod kuće ili da pronađete kafić u kome se on služi u vašem gradu, on neće imati isti ukus. Jednostavno je...ukus frapea je definitivno drugačiji kada ga pijete u nekom kafiću u grčkom letovalištu ili u Atini, Soluni ili nekom drugom grčkom gradu, prosto zbog atmosfere.
Inače se frape po originalnom receptu pravi od instant kafe. Dodaje se i šećer po želji, pa malo vode i onda se umuti, kako bi bila napravljena pena. Bez obzira da li ga pijete leti ili zimi, u grčki frape se uvek dodaje i led, a zatim i mleko, poznato kao vaporizovano. Ipak, pojedini kafići praktikuju da dodaju i obično mleko, ali vrlo malo mleka, za razliku od nes kafe, u koju se uglavnom dodaje dosta mleka.
Volite li vi grčki frape?
(A.B./Telegraf.rs)