Atinjani i Solunjani se baš i ne trpe iz nekoliko razloga: Evo kome su Srbi naklonjeniji

Nešto slično kao Beograđani i Novosađani

Atina / foto: pixabay.com

Atina je prestonica Grčke, to svi znamo. Solun je „rezervna“ prestonica Grčke, to retko ko zna.

Parada za Dan državnosti Republike Grčke se održava svake godine u Atini 25. marta, ali ne i u Solunu. Parada za drugi najveći praznik u Grčkoj, čuveni OHI dan ili Dan NE, se održava samo u Solunu, ali ne i u Atini. U Atini tog dana svoje parade imaju isključivo učenici, ali je centralna manifestacija u Solunu.

Pojedini srpski truisti favorizuju Solun i njih je, mora se priznati mnogo više. Valjda zbog činjenice da u toku letnjih meseci odlaze na odmor obično u neko od letovališta Halkidikija, pa je šoping u Solunu neizbežan. Manje njih favorizuje Atinu, ne zato što je Solun lepši, nego prosto zato što još uvek nisu imali prilike da posete grčku prestonicu.

Ali kao i kod nas, kada su u pitanju Beograđani i Novosađani, tako isto postoji određena doza netrpeljivosti između Atinjana i Solunjana.

Fudbal je „kriv“ za sve

Solun / pixabay.com

Vatrenost Grka je dobro poznata. Danas se ona prilično ogleda u sportu. U fudbalu, naravno na prvom mestu.

Stadion Karaiskaki se nalazi u Pireju u Atini i na njemu treniraju i igraju fudbaleri kluba Olimpijakos. To je bratksi klub naše Crvene Zvezde.

U Solunu, na stadionu Tumba treniraju i igraju fudbaleri kluba PAOK. To je bratski klub našeg kluba Partizan.

Ne treba dalje komentarisati.

Prvi razlog „prozivanja“ je upravo vezan za fudbal. Retki su Grci koji navijaju za neke druge klubove, poput kluba Panatinaikos ili AEK, ali ih svakako ima.

Zanimljivo je da se navijači i jednog i drugog kluba svrstavaju u grupe istog naziva, samo su navijači PAOK – a u grupi Gate 4 (ΘΥΡΑ 4) , a navijači kluba Olimpijakos  u grupi Gate 7 (ΘΥΡΑ 7).

Očekivano, haos bude na ulicama i Atine i Soluna kada se igra utakmica između ova dva kluba.

Ah, taj metro

foto: pixabay.com

Grčka prestonica je odlično organizovana, posebno kada su u pitanju linije metroa. Ipak, to nije ništa neobično, s obzirom na to da je u pitanju prestonica zemlje.

Ali to ipak smeta Solunjanima, u čijem gradu metro još uvek ne postoji. Tačnije, u prošlosti su napravljeni neki pokušaji, ali u Solunu još uvek nije izgrađen metro.

Zato su Solunjani pomalo ljubomorni na svoje sunarodnike koji žive u Atini.

Kalamaki ili slamčica?

Atina / Foto-ilustracija: Pixabay

Osim girosa, mnogi turisti rado jedu i grčki suvlaki. Ako naručite suvlaki u Atini, taj specijalitet ćete i dobiti. Pritom bi trebalo da znate da se suvlaki stavlja na štapić za režnjić, što se u Atini zove kalamaki.

Ako tu istu reč pokušate da koristite u Solunu, dobićete slamčicu, jer Solunjani za slamčicu koriste reč kalamaki. Obično se upravo ovaj pojam često koristi među mnogim Grcima za pravljenje šale na račun stanovnika oba grada.

Još nešto značajno razlikuje Solunjane od Atinjana, a to je način govora i kroišćenja određenih termina na prvom mestu, a zatim i odnos prema životu. Poznato je da su Grci kao narod opušteniji od nas i da znaju da uživaju u životu. Ali se ipak to pre može reći za stanovnike Soluna, nego za Atinjane.

I jedan, i drugi grad imaju dušu, to se ne može osporiti. Svaki je lep na svoj način i treba ih upoznati koliko god je to moguće. A mi za sada ostavljamo Atinjane i Solunjane da i dalje zbijaju šale na račun onih drugih.

(A.B./Telegraf.rs)