Ulica u srcu Atine koja nosi ime po čuvenom srpskom vojskovođi: Sigurno ste prošli njome nekada

Karađorđeva ulica nalazi se u samom centru grčke prestonice

Paralelno sa ulicom Ermu nalazi se Karađorđeva ulica / pixabay.com

Kada iz pravca glavnog gradskog trga u Atini krenete ka centru, Ermu ulicom, tamo gde idu svi turisti, skrenite malo desno i pogledajte kako se zove ta centralna atinska ulica. 

U spomen na čuvenog srpskog ustanika, vožda Đorđa Petrovića, u narodu poznatog kao Karađorđa ili Crnog Đorđa, jedna od glavnih ulica u prestonici, bratske nam Grčke nosi njegovo ime.

Interesantno je da više od 110 godina ova ulica nije promenila naziv, mada retki turisti znaju za ovaj podatak. Za razliku od njih, skoro svaki Grk koji poseti Beograd, ode da se pokloni senima velikog grčkog revolucionara, Rige od Fere, čiji se spomenik nalazi u neposrednoj blizini Kalemegdana i Knez Mihailove ulice.

Poštovanje prema srpskom narodu

Svi znamo da je upravo Karađorđe imao značajnu ulogu u oslobođenju srpskog naroda od turskog jarma, koji ga je pritiskao vekovima.

Ali se ređe pominje da je upravo veliki vožd bio član udruženja „Filiki heterija“ ili samo „Heterija“. U ukrajinskoj luci, Odesi je pred samo izbijanje Prvog srpskog ustanka osnovano ovo udruženje od strane trojice grčkih patriota.

Upravo oni su ostali upamćeni kao tvorci pokliča „Sloboda ili smrt“, a što često i danas Grci izgovaraju, kao poseban vid poštovanja i odbrane pravoslavlja i grčke nacije. 

Iako je prvobitna ideja Aleksandra Ipsilantisa i ostalih heterista da se ova organizacija bori za oživljavanje Vizantije, vremenom se polako, ali sve više i više učvršćivala ideja da će se boriti protiv turske vlasti. Upravo se heteristi smatraju posebno zaslužnim za izbijanje, najpre ustanka u Srbiji, a zatim i Rata za nezavisnost, 1821. godine u Grčkoj.

Da napomenemo i to da će upravo 2020. godina biti u znaku mnogih manifestacija, koje imaju za cilj obeležavanje sto godina od početka Rata za nezavisnost na teritoriji Grčke, a centralna manifestacija je planirana za mart naredne godine.

Odakle Karađorđeva ulica u Atini?

foto: pixabay.com

Atinsko opštinsko veće je 1908. godine donelo odluku da se jedna od centralnih ulica u Atini, koja je smeštena nadomak glavnog gradskog trga Sintagma, nazove po velikom srpskom vojskovođi.

Kako je navedeno u obrazloženju te odluke, ova ulica će nositi naziv Karađorđe od Srbije (u bukvalnom prevodu) „u čast vojskovođe prijateljskog srpskog naroda, koji je ujedno i prva žrtva u borbi za oslobođenje od jarma“.

Zanimljivo je i mnogo manje poznato da se u atinskom predrgađu Nea Filadelfija nalazi trg, koji nosi naziv po Karađorđu. 

Pa, kada sledeći put budete imali priliku da posetite ovaj čarobni grad, nemojte ići samo tamo gde idu svi turisti. Prošetajte se i do Karađorđeve ulice i verujte da ćete biti ponosni kada ugledate natpis... čak i ako ne znate da čitate grčka slova, budite sigurni da ćete razumeti šta piše, jer naša dva naroda ne moraju da govore istim jezikom da bi se razumeli.

Mi smo povezani mnogo iskrenijim i jačim vezama!

Video: Ovi Grci su se odrekli pravoslavlja, pa slave starog boga i njegov penis

(A.B./Telegraf.rs)