U Veliku Britaniju uskoro sa vakcinom koju je primio najveći broj državljana Srbije

Pored Fajzer/Bajontekove vakcine, kao i cepiva Moderna i AstraZeneka, Velika Britanija će na listu odobrenih vakcina sa kojima će moći da se uđe u zemlju dodati i Sinofarm

Foto: Pixabay.com

Velika Britanija će dodati Sinofarm, Sinovak i indijski Kovaksin na listu odobrenih vakcina sa kojima može da se uđe u tu zemlju, saopšteno je na sajtu britanske vlade.

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je ove vakcine za hitnu upotrebu, pa će tako i Britanija odobriti 22. novembra ulazak osobama koje su se imunizovale tim vakcinama, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Agencija napominje da će tako vakcinisanim osobama iz zemalja kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Malezija i Indija, gde je veliki broj ljudi vakcinisan nekim od ovih vakcina, moći da uđu u Veliku Britaniju.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva inostranih poslova Srbije, državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu.

Za potpuno vakcinisana lica koja poseduju odgovarajući sertifikat, karantin nije obavezan. Potpuno vakcinisana osoba je ona koja je primila dve doze vakcine (ili jednu od zavisnosti od proizvođača) najmanje 14 dana pre dolaska u Englesku.

U Velikoj Britaniji se koriste vakcine Fajzer/Bajontek, Džonson i Džonson, Moderna i AstraZeneka.

Osoba koja je preležala kovid-19 i primila samo jednu od prepisane dve doze vakcine mora da poštuje pravila za putnike koji nisu vakcinisani. Putovanje u Englesku je dozvoljeno i bez potvrde o vakcinisanju, ali pod određenim pravilima.

(Telegraf.rs)