"Što se putovanja tiče, građani Srbije ne treba da brinu": Predsednik o "kovid pasošima"

Kako je najavljeno, biće upućen predlog da Evropa prihvati "kovid pasoše" isključivo sa vakcinama koje je odobrila EMA

Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da građani Srbije ne treba da brinu oko putovanja, i dodao da oni koji su primili kinesku vakcinu, treba da budu opušteni jer će im se obezbediti dozvole, nakon vesti o tome da će unutar EU slobodno moći da se kreću samo građani koji su se vakcinisali cepivom odobrenim od strane Evropske agencije za lekove.

- Što se putovanja tiče građani Srbije da ne brinu, oni koji su primili odličnu kinesku vakcinu, lako ćemo izdavati testove - rekao je on.

- Sa druge strane to će nam omogućiti ubrzan razvoj, pokazati da je Srbija slobodna zemlja, da se sloboda kretanja različitosti poštuje. I mene su ubrzali da primim kinesku vakcinu, mislio sam da primim za i 8 dana ili 10 sada ću brže - kazao je Vučić i dodao da je uveren da niko u Evropi to ne misli.

Predlog, koji će biti upućen 17. marta, podrazumeva uvođenje tzv. "kovid pasoša" za slobodno kretanje unutar EU i važiće samo za one koji su primili vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove.

Kako je navedeno, evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders jasno je stavio do znanja da države članice mogu slobodno da vakcinišu svoje građane cepivima drugih proizvođača, ali da licencirani putni sertifikat o vakcinaciji neće dobiti ukoliko vakcina nije od odobrenog proizvođača.

Evropski regulatori trenutno su odobrili vakcine kompanija Fajzer, AstraZeneke, Moderne i Džonson i Džonson.

(Telegraf.rs)