5 informacija koje će se naći u kovid pasošima na nivou EU: Hrvatski zvaničnik otkrio detalje

- Izgled kovid pasoša za sada nije definisan – navodi Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Foto: Shutterstock

Predlog izgleda i sadržaja kovid pasoša, o kojima se poslednjih meseci sve više govori, biće predstavljen ovog meseca.

Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, izjavio je za Jutarnji list da će sertifikat obavezno sadržati ime i prezime vakcinisane osobe, državu iz koje dolazi, naziv vakcine koju je primio, datum vakcinisanja, serijski broj vakcine i bar-kod preko kog će se očitavati podaci.

- Sertifikat o vakcinaciji se zasad koristi samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korišćenju sertifikata za prelazak granice, sigurno će doći vreme kad će EU doneti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi - rekao je Capak i dodao kako zasad nijedna zemlja članica EU nije donela odluku o prelasku granice na osnovu vakcinacije, ali postoje bilateralni dogovori.

On je istakao da i Hrvatska ima neke bilateralne razgovore za međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji.

Capak je objasnio da u ovom trenutku ne postoje vizuali, već samo dogovor na nivou EU o sadržaju koji bi morao da sadrži sertifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, kovid pasoš.

- Postignut je dogovor o samom sadržaju sertifikata. On bi trebalo da sadrži ime i prezime osobe, državu iz koje dolazi, vakcinu koja je korišćena, datum vakcinacije i serijski broj cepiva - objasnio je Capak.

S obzirom na to da se ide na smart rešenje, Capak smatra da će biti potrebno tri meseca da kovid pasoši počnu da funkcionišu.

Naime, na nivou EU još se razmatra da li će građani koji su se vakcinisali dobiti smart kartice ili će imati QR kod koji će moći da se očita na mobilnom telefonu.

- Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, ali kako govorimo o velikom broju ljudi iz cele EU, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rešenje – zaključio je Capak.

Video: Brnabić: Kovid pasoši suprotni EU vrednostima, ali bićemo spremni

(Telegraf.rs)