Britanija podgla rampu za još zemalja, ali za jednu državu važi zabrana iako je tamo "virus nestao"

Epidemiološke mere zbunjuju

Foto: Pixabay.com

Na listu zemalja, iz kojih se može na tle Velike Britanije putovati bez karantina nedavno su dodate i Aruba, Butan i pacifička ostrva, kao i Istočni Timor i Mongolija.

Svi koji stižu iz pomenutih zemalja više ne moraju da budu u obaveznoj dvonedeljnoj samoizolaciji.

U pacifička ostrva osim Kiribata, Samoe i Tonge, spadaju i Vanuatu, Solomonova ostrva i Savezna država Mikronezija.

Analizirajući trenutno dostupne naučne dokaze i podatke, nadležni u Velikoj Britaniji su savetovali da bude ukinuta zabrana putovanja u Dansku.

Foto: Pixabay.com

Smatra se da se virus u toj zemlji povlači, a danske zdravstvene vlasti sada čak smatraju da je virus potpuno nestao. Međutim, zemlja ipak nije dodata na listu putničkih koridora, kako bi bio smanjen potencijalni rizik za britansku populaciju i da bi javnost u toj zemlji bila osigurana.

Kako prenosi Breaking travel news, putnici koji u Veliku Britaniju stižu direktno iz Danske ili preko teritorije te zemlje će ipak biti u obavezi da se samoizoluju 14 dana, a posle toga su u obavezi da poštuju sve propisane mere koje važe na britanskoj teritoriji.

Foto: Pixabay.com

Istovremeno su na listu koja podrazumeva obaveznu samoizolaciju dodate i Letonija i Estonija.

Podaci Zajedničkog centra za biološku sigurnost i Instituta za javno zdravlje Velike Britanije su ukazali na značajnu promenu i nivoa i brzine potvrđenih slučajeva Covid-19 u obe baltičke zemlje, što je i dovelo do toga da zemlje budu uklonjene sa liste putničkih koridora.

Foto: Pixabay.com

Zabeležen je konstantan porast slučajeva obolelih u Estoniji na 100.000 stanovnika, sa ukupnim povećanjem od 25%.

Iz tog razloga je zvanično upućena preporuka britanskim državljanima da izbegavaju sva putovanja u te zemlje, koja nisu od suštinske važnosti.

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)