Ograničen pristup bratskim zemljama zbog pandemije: Mogu li Srbi u Rusiju?

Dosta je konfuzno sve oko trenutnih putovanja u Rusiju

Foto-montaža: Pixabay

Državljanima Srbije je protekilom periodu, a zbog pandemije korona virusa, ograničen pristup mnogim zemljama, pa su naši građani bili uskraćeni za posetu većini evropskih zemalja uključujući i Grčku čije su mere perevencije u borbi protiv kovida 19 bile, malo je reći, čudne i nerazumne.

Ništa manje nije zbunjujća i odluka Rusije koja je takođe sprovela ograničenja za ulazak naših državljana na njigovu teritoriju, a koji je posledni put ažuriran 1. avgusta.

Granice Ruske Federacije i dalje su zatvorene, a rampa je spuštena za sve osim za sledeće kategorije:

  • Diplomatskim licima i njihobim saradnicima
  • Vozačima teretnih vozila sa međunarodnom dozvolom za saobraćaj
  • Licima koja su bliski rođaci državljana Rusije
  • Licima sa dozvolom boravka u Ruskoj Federaciji
  • Pacijentima koji se leče u Rusiji

Ulazak navedene grupacije u Rusiju moguć je uz negativan PCR test ne stariji od tri dana. Kako se navodi u Kozulatu, strani državljani moraju posedovati zdrastveni dokument na ruskom ili engleskom jeziku koji je zvanično overen u Konzulatu Rusije. Takođe, strani državljani su u obavezi i da popune obavezan fromular koji se nalazi na sajtu ruske agencije "Rospotrebnadzor".

Nakon ulaska u Rusiju, stranci moraju provesti i 14 dana u karantinu.

Podsetimo, Rusija je uvela zabranu prema Srbiji, a u skladu odluke Vlade Rusije 16. marta 2020. godine. Poslednje ažuriranje je nastupilo 1. avgusta kada je produžena donesena odluka.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa konzularnim odeljenjem Ambasade Rusije u Beogradu kako bismo došli do informacije i eventualnih novina, ali su nam iz njihove ambasade, makar oni koji su se odazvali,  naveli da nisu upućeni u tekuću situaciju, tako da smo ostali uskraćeni za odgovor da li se nešto promenilo od 1. avgusta.

(Telegraf.rs)