Britanski novinar posetio srpsku prestonicu i oduševio se: Beograd je raj za kratak odmor!

Novinar britanskog "Ivning standarda" (Evening standard) Martin Danford opisao je Beograd u kome je nedavno boravio kao raj za kratak odmor

Foto: Pixabay

Kako je rekao, to je grad prepun istorije, dobar za kupovinu, dobar noćni život i grad ukusnih kobasica.

- Mnogi ne razmatraju Beograd kao grad za vikend odmor. Na više načina on je savršen za kratak odmor – lako se dolazi u njega, ima dosta toga da se vidi, a krcati centar stvara savršenu podlogu za šoping, večeru i razgledanje grada. On je veoma pristupačan i verovatno će takav i ostati, bar dok Srbi ne ostvare svoj san o ulasku u EU - rekao je Danford.

On je naveo i da bi pravilno razumeli Beograd trebalo bi otići na Kalemegdan i citadelu na vrhu glavne ulice grada.

-Pogled sa njegovih bedema zaista je jedan od sjajnih pogleda na svet, a srećno jutro možete provesti uživajući u parku, pokupivši sitnice ili dve iz jugoslovenskog perioda, budući da je jugo nostalgija velika u Srbiji - navodi novinar.

Kao ulicu za najbolji šoping Danford je označio Knez Mihajlovu ulicu, blizu koje se nalazi i Narodni muzej, otvoren nedavno nakon godina renoviranja, te ocenjuje da ga vredi posetiti.

Foto: Pixabay

Na drugoj strani centra, na Vračaru ćete naći hram Svetog Save, piše Danford, opisujući hram kao ogromnu građevinu čija je izgradnja planirana još u 19. veku u znak sećanja na sveca čiji su ostaci spaljeni na tom mestu u vreme Otomanske imperije.

Danford poziva i da se poseti muzej Nikole Tesle, ali i Kuća cveća – mauzolej posvećen Maršalu Titu, koji i dalje posećuju oni koji smatraju da je period Jugoslavije najbolji period.

Mauzolej se nalazi nedaleko od rezidencije Tita koja je uništena tokom NATO bombardovanja 1999. godine, a čije ruševine su kao i druge u Beogradu ostavljene da podsećaju na taj period.

Foto: Pixabay

Kada se radi o restoranima, Danford je opisao nekoliko u kojima je probao srpski specijalitet – ćevape, salate, ali i tanjir bogat raznim sirevima, dimljenim mesom, kobasicama i povrćem.

- Probajte kajmak dok gledate na Dunav - napisao je Danford.

On je čitaocima poručio da obavezno posete Adu Ciganliju, mesto za koje je rekao da je omiljeno plivalište među Beograđanima, ali i mesto za ukusnu hranu i ples.

Foto: Pixabay

On je opisao i nekoliko hotela u centru Beograda, povoljnih po cenama i kvalitetu usluge i istakao da avio kompanija Er Srbija skoro svaki dan leti od Londona do Beograda i da cena karte košta od 219 funti naviše.

Video: Da li znate da od Beograda do kolevke Evrope ima tačno 170 kilometara?

(Tanjug/Telegraf.rs)