Italijanski baletski umetnik Roberto Bole nastupa 16. marta u Sava centru

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Italijanski baletski umetnik Roberto Bole nastupiće 16. marta 2025. godine u Sava centru, u okviru 22. Beogradskog festivala igre, najavio je ambasador Italije u Beogradu Luka Gori.

"Velika je novost što će Bole doći u Beograd sledeće godine na Beogradski festival igre. On je najpoznatiji italijanski plesač", rekao je Gori na svečanoj najavi dolaska tog umetnika u Ambasadi Italije.

Ocenivši da je Beogradski festival igre "veoma važan kulturni događaj koji povezuje Srbiju i Italiju", Gori je naveo da njegova osnivačica i direktorka Aja Jung svojim aktivnostima "promoviše italijanski ples u Srbiji, ali i srpske kulturne događaje u Italiji".

Gori je dodao da će na Beogradskom festivalu igre Italija biti "vrlo prisutna", sa plesnim trupama iz Rima, Napulja i Ređo-Emilije.

U svom obraćanju, Jung je istakla da je jedan od njenih najvećih snova bio da dovede Bolea u Beograd, jer je on "danas možda jedina i poslednja baletska zvezda, kojoj svi znaju ime".

"U Italiji je on takva superzvezda da je nemoguće da se prošeta Milanom ili Rimom, a da ga neko ne zaustavi. Pleše u raznim teatrima i na najvećim pozornicama širom sveta i ima publiku koju čine milioni", napomenula je Jung.

Prema njenim rečima, Bole će u Beograd dovesti svoje kolege iz Pariske opere i baleta, matične milanske Skale, Rimske opere i Londonskog kraljevskog baleta.

"To će biti nezaboravno gala veče, koje predstavlja i povratak Beogradskog festivala igre u Sava centar", rekla je Jung.

Ocenivši da će "italijansko prisustvo biti fantastično sledeće godine" na festivalu, Jung je dodala da će nastupiti trupa Adrijana Bolonjina iz Napulja, Spelbaund iz Rima i Silvije Gribaudi iz Ređo-Emliije.

Bole je pohađao Baletsku školu teatra milanske Skale, čija je zvezda postao 2004. godine, a bio je prvak baleta Američkog baletskog teatra u Njujorku od 2009. do 2019. godine.

Popularnost je stekao i učešćem u emisijama "Ova noć" televizije Skaj i "Igraj sa mnom" na RAI.

Bole je postao ambasador Unicefa, kao i Oficir Reda za zasluge Republike Italije i Veliki oficir za kulturu svoje zemlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)