Romansa u Subotici: Koncert Subotičkog simfonijskog orkestra i Uroša Dojčinovića

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Narodno pozorište u Subotici

Subotički simfonijski orkestar će 27. oktobra, s početkom u 20 časova, održati premijerni koncert u Velikoj većnici Gradske kuće. Na koncertu, pod nazivom *"Romansa"*, publici će se predstaviti renomirani solista na gitari, Uroš Dojčinović, sa izborom izuzetnih dela umetničke muzike.

Pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, orkestar će izvesti kompozicije De Ruede, Tolse, Tarege, Ferera, Gardela, Kardosa, kao i dela anonimnih kineskih, ruskih i autora sa Anda. Program sadrži revizije, aranžmane i transkripcije za gitaru koje je sam Dojčinović priredio, vodeći publiku kroz svet tanga, serenada, romansi i valcera.

Uroš Dojčinović je priznati gitarista, kompozitor, muzikolog, pedagog i publicista. Svoje studije klasične gitare i književnosti započeo je u Beogradu, a diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Doktorirao je na interdisciplinarnim muzičkim temama na Filološkom i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Dojčinović iza sebe ima preko 3.500 nastupa širom sveta, kao i značajan broj radio i televizijskih emisija, stručnih predavanja i majstorskih seminara. Objavio je više od 600 stručnih radova i snimio preko 70 diskografskih izdanja. Dobitnik je više od 60 priznanja, uključujući nagradu za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) 2016. godine.

Koncert će biti deo programa Narodnog pozorišta u Subotici, a besplatne ulaznice mogu se rezervisati i preuzeti na biletarnici Scene Jadran.

Miloš Nikolić, direktor Subotičkog simfonijskog orkestra i upravnik Narodnog pozorišta u Subotici, naglasio je važnost predstojećeg koncerta, ističući posebnost programa koji očekuje publiku. Prema njegovim rečima, ovaj muzički događaj pružiće jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje umetničke muzike.

- Koncert je izuzetno važan za naš orkestar i publiku. Spoj virtuoza kakav je Uroš Dojčinović i našeg simfonijskog ansambla obećava jedinstvenu muzičku večer. Posebnu pažnju posvetili smo izboru kompozicija, uključujući dela koja se retko izvode na ovim prostorima. Verujem da će publika biti oduševljena raznolikošću i bogatstvom emocija koje ćemo preneti kroz muziku.

(A.N.)