Počele probe predstave Molijerovog "Uobraženog bolesnika": Glume Bosiljčić, Sonja Kolačarić, Anastasia Mandić

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Uobraženi bolesnik”, po tekstu slavnog francuskog komediografa Žana Batista Poklena Molijera, u režiji Nikole Zavišića.

Premijera je planirana 5. decembra na Sceni „Raša Plaović“.

Dramaturg Periša Perišić, scenograf Jelena Radović, kostimograf Suna Kažić, kompozitor Jovan Stamatović Karić, koreografi Tamara Pjević i Jakša Filipovac, te Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim ovog pozorišnog dela u kojem su uloge dodeljene Ivanu Bosiljčiću, Sonji Kolačarić, Anastasii Mandić, Danilu Lončareviću, Zoranu Ćosiću, Savi Milutinoviću, Nemanji Stamatoviću, Ivi Milanović, Vučiću Peroviću, Nikoli Vujoviću, Nemanji Konstantinoviću i Jovanu Stamatoviću Kariću.

Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu

Reditelj Zavišić, poznat u pozorišnom svetu po specifičnom istraživačkom i stvaralačkom procesu, naročito po upotrebi svetla i videa u svojim predstavama, najavio je da će „Uobraženi bolesnik” biti savremen, kako u duhu, tako i u načinu postavke.

„Meni je ovaj komad zanimljiv iz više uglova. Pored toga što je reč o poslednjem Molijerovom komadu, veoma me je interesovala ta njegova tragična sudbina, kao pisca i glumca, odnosno autora koji se celim svojim duhom i telom predaje onome što se zove pozorišna umetnost. Gledao sam razne postavke ovog dela, ali nikad nisam video nijednu u kojoj su uključeni opera i balet. Veoma sam raspoložen da to uradim, a zahvaljajući kompletnoj ekipi sa kojom ću sarađivati, verujem da ćemo u tome i uspeti“, poručio je Zavišić koji je u Narodnom pozorištu režirao predstave „Važno je zvati se Ernest“, „Izbiračica“ i „Iluzije“.

Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu

Jedan od najpoznatijih Molijerovih komada „Uobraženi bolesnik“, napisan 1673. godine, i danas je, posle toliko vremena, ne samo aktuelan, već i provokativan, jer čuveni francuski klasik, kroz smeh i crni humor, preispituje u njemu moralne vrednosti društva, međuljudske odnose, konzervatizam, pohlepu i nadrilekarstvo dajući veoma jasnu sliku vremena i društva u kojem se raspada jedna porodica.

Ovo će u Narodnom pozorištu u Beogradu biti sedma postavka „Uobraženog bolesnika“ koji je poslednju premijeru imao 20. marta 2003. godine, takođe, na Sceni „Raša Plaović”, u adaptaciji i režiji Đorđa Marjanovića.

(Telegraf.rs)