Početak sezone u Narodnom pozorištu u Subotici: Ambiciozni planovi i nove premijere

E. S.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Narodno pozorište Subotica / Foto: Wikipedia/Tothasze

Nova sezona u Narodnom pozorištu u Subotici donosi komedije, festivale, i međunarodna gostovanja, uz premijeru Nila Sajmona i brojne događaje za ljubitelje pozorišta.

"Komedija Nila Sajmona, ‘Neparan par’, biće prva premijera u sezoni, dok se očekuje domaćinstvo značajnih pozorišnih festivala i gostovanja," istakao je direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić.

O novim projektima i planovima razgovarali smo sa upravnikom Narodnog pozorišta u Subotici, Milošem Nikolićem.

Šta nas očekuje na početku sezone u Narodnom pozorištu?

Za ovu sezonu planirali smo niz ambicioznih projekata, s nekoliko varijanti u zavisnosti od okolnosti koje nas mogu usloviti. Kao prvi projekat, pripremamo ono što subotička publika najviše voli, a što je u ovim vremenima svima potrebno — komediju. Svi se sećate naših predstava „Bosonogi u parku”, „Glasine”, „Apartman A i B”... Njihov autor je Nil Sajmon, a slatko smo se smejali dogodovštinama glavnih junaka njegovih komedija. Zbog toga smo odlučili da dovedemo Brodvej u Suboticu i da komedija Nila Sajmona, „Neparan par”, u režiji Olje Đorđević, bude prva premijera u novoj sezoni. Krajem oktobra, naš teatar biće domaćin Danima mađarskog vojvođanskog glumišta, kada će biti dodeljena nagrada Patakijev prsten, gde je u konkurenciji i naša glumica Žuža Kalmar za ulogu u drami o Katalin Karadi „Kada ćeš me ponovo videti?”. Dok razgovaramo o planovima, pohvalićemo se da je Narodno pozorište domaćin najboljim teatrima Vojvodine, koja su u selekciji za 73. festival profesionalnih pozorišta Vojvodine. Smatram da je to dovoljan pokazatelj da smo opravdali ambiciozne planove, jer su već uveliko u fazi realizacije. Ovih dana smo neprekidno u pozorištu, kao što to rade dobri domaćini jednog značajnog festivala. I to je samo početak...

Možemo li analizirati aktivnosti koje vas očekuju?

Naravno, rekli smo da su planovi već u fazi realizacije. Dok pripremamo premijeru, ugostili smo deset predstava vojvođanskih pozorišta i preko 300 pozorišnih radnika. Objavili smo i oktobarski repertoar, pa je jasno koliko toga ćemo ostvariti samo u ovom mesecu.

Miloš Nikolić, Foto: Telegraf

Da li će biti nekih gostovanja ili nastupa na festivalima?

Naravno. Festivali su sastavni deo pozorišne delatnosti. Cilj nam je da svaka predstava koju postavimo bude toliko dobra da festivali žele da je uvrste u svoje programe. To nam je do sada uspevalo, pa se nadamo da ćemo i ove sezone gostovati na brojnim festivalima. Što se tiče naše scene, publika može očekivati zanimljiva gostovanja. Uskoro ćete saznati i detalje o nastupu poznate svetske trupe za savremeni balet, koju ćemo ugostiti u novembru. Tu je i muzička grana koja je postala sastavni deo našeg repertoara. Subotički simfonijski orkestar već 4. oktobra nastupa na koncertu u čast nagrađenih na završnoj večeri 73. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, a već 6. oktobra u Gradskoj kući održaće „Koncert ukrštaja“.

Kada se može očekivati prva predstava u novom pozorištu?

Znam da svi s nestrpljenjem očekuju ulazak u novu zgradu, a mi zaposleni u pozorištu najviše. To će se dogoditi čim se stvore svi uslovi za nesmetano funkcionisanje i snalaženje u novom, najsavremenijem pozorišnom prostoru u našoj zemlji.

Kada ste preuzeli funkciju upravnika, imali ste određenu viziju. Da li ste blizu njenog ispunjenja?

Kao neko ko je posvećen razvoju umetnosti i kulture, verujem da Narodno pozorište u Subotici ima ogroman potencijal da postane ne samo regionalni, već i nacionalni centar pozorišne umetnosti. Prema mojoj viziji, ovaj teatar će postati mesto koje će zadovoljiti različite ukuse publike i biti prepoznato po kvalitetnim i inovativnim predstavama koje ostavljaju snažan utisak. Želim da otvorimo vrata pozorišta različitim umetničkim pravcima i programima, da sarađujemo sa domaćim i inostranim umetnicima kako bismo publici doneli širok spektar predstava. Kao jedan od glavnih kulturnih centara u regionu, Narodno pozorište mora imati snažan uticaj na umetničku scenu u Subotici i šire. Trenutni festival je samo jedan od mnogih dokaza da se ta vizija ostvaruje.

Hoće li biti saradnje s rediteljima i glumcima iz zemlje i regiona?

Saradnja između pozorišta u zemlji i regionu izuzetno je važna za razvoj pozorišne umetnosti. Bilo da se radi o gostovanjima, festivalima ili zajedničkom radu na predstavama, ova razmena iskustava obogaćuje scenu. Naš cilj je da se naše predstave izvode i u drugim gradovima i državama, jer festivali omogućavaju da pokažemo gde smo, podelimo ono najbolje i učimo od kolega. Narodno pozorište će nastaviti da unapređuje saradnju s pozorištima u regionu, kao što smo to radili i ranije.

Nova sezona Narodnog pozorišta Subotica obećava bogat i raznolik program, koji će zadovoljiti različite ukuse publike. Uz ambiciozne projekte, međunarodne saradnje, festivale i gostovanja, teatar postavlja visoke standarde u kulturnoj sceni regiona. Posvećenost inovaciji i kvalitetu, kako kroz klasične predstave, tako i kroz nove saradnje, garantuje da će ovo pozorište nastaviti da bude kulturni centar od velikog značaja, ne samo za Suboticu već i za širi region.

(Telegraf.rs / A. N.)