Narodno pozorište s velikim uspehom zatvorilo međunarodni operski festival u Zagrebu

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Mara Bratoš

Operom iz svoje najnovije produkcije “Simon Bokanegra", ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu zatvorio je prošlog vikenda u Hrvatskom narodnom kazalištu drugo izdanje “Zagrebačkog opernog festivala”.

Naši umetnici predstavili su se uspešno zagrebačkoj publici s ovim veoma zahtevnim Verdijevim delom koje se ne samo na ovim prostorima, nego i na svetskim pozorišnim scenam, izvodi veoma retko. Premijera u Narodnom pozorištu održana je 16. maja ove godine i bilo je to prvi put u 104. godine postojanja Opere nacionalnog teatra da se ovaj naslov, prvi iz Verdijevog poznog stvaralačkog perioda, nađe na njenom repertoaru.

Na gostovanju u Zagrebu, naši solisti, praćeni izvanrednim orkestrom i zvučnim horom, plenili su, od prvog podizanja zavese, impresivnim nastupom, izvanrednim vokalnim sposobnostima i ubedljivom scenskom pojavom.

Na ovogodišnjem „Zagrebačkom opernom festivalu”, otvorenom 9. septembra, izvedene su i opere „Rigoleto” (HNK Zagreb), „Rinaldo” (Poljska kraljevska opera), „Karmen” (SNG Maribor) i „Služavka gospodarica” (Teatar Principal de Palma iz Španije i Hrvatski barokni ansambl).

„Zagrebački operni festival” pokrenulo je prošle godine Hrvatsko narodno kazalište, pozorište sa dugogodišnjom operskom tradicijom, s ciljem da na svojoj sceni predstavi najbolje operske produkcije ne samo hrvatskih, nego i evropskih nacionalnih teatarskih kuća i na taj način stekne novu publiku.

Inače, za gostovanje Opere Narodnog pozorišta koja je prvi put posle 42. godine ponovo nastupila na sceni vodećeg pozorišta u Republici Hrvatskoj, vladalo je ogromno interesovanje publike o čemu svedoči i podatak da su sve ulaznice u sali, koja ima oko 700 mesta, odavno bile rasprodate.

“Ovo gostovanje imalo je veliki kulturni i umetnički značaj. Gostovali smo u Zagrebu ponovo posle više od četiri decenije i to sa jednom od najreprezentativnijih predstava s aktuelnog repertoara Narodnog pozorišta. Ovo je za nas bio zaista veliki događaj i nadam se da smo ovim nastupom dodatno učvrstili veze i da će se saradnja nastaviti“, kaže umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta Željko Lučić.

“Ovo je jedno vanremensko delo koje govori o gubitku. Postavlja se veliko pitanje šta nam je činiti kada postanemo uskraćeni za stvari koje su nam najmilije u životu. Mislim da nas to kolektivno, svako ljudsko biće na ovoj planeti, vezuje, kao i da smo u stanju da nađemo snagu i da postanemo svetlo i nada, kako sebi, tako i drugima. Hvala zagrebačkoj publici, ali i ljubaznim domaćinima na dobrodošlici koju su nam priredili”, rekao je reditelj Mario Pavle del Monako.

Pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića, nastupili su Dragutin Matić, Dragoljub Bajić, Evgenija Jeremić Pokrajac, Stevan Karanac, Milan Obradović, Miloš Gašić, Andreja Kalezić i Marko Kostić.

Operom “Simon Bokanegra", 1. oktobra na Velikoj sceni (19:30) biće otvorena nova sezona Narodnog pozorišta u Beogradu.

(Telegraf.rs)