Premijera predstave "Gordost i predrasuda" 17. novembra u Madlenianumu

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Pixabay

Predstava nastala po klasiku Džejn Ostin "Gordost i predrasuda" iz 1813, premijerno će biti izvedenana Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum 17. novembra.

Beogradska publika gledaće dogodovštine Elizabet Benet u najnovijoj dramatizaciji dela Ostinove iz pera Izobel Mekartur, koja je premijerno izvedena u Londonu, na Vest Endu pre nepune dve godine i dobila nagradu "Olivije" za najbolju komediju.

Predstavu, po delu Džejn Ostin, režira Ivan Vuković, koji je u Madlenijanumu već postavio hit komad "Pluća" na Maloj sceni.

Glumačku ekipu čine: Ljubinka Klarić, Bojana Stefanović, Suzana Lukić, Milena Živanović, Tamara Aleksić i Borjanka Ljumović, dok je jedini glumac u ovoj podeli Goran Jevtić, koji će igrati i jednog ženskog lika.

Ova komična melodrama biće obogaćena muzičkim numerama u aranžmanu kompozitora Draška Adžića, najavljuju iz Madenijanuma.

Dramatizacija Mekarturove je zamišljena kao rasprava služavki koje komentarišu romantičnu radnju klasika i glume glavne aktere priče koja prati porodicu Benet i njenih pet neudatih ćerki.

Radnja je smeštena u vreme kada je dobar brak bio jedini način da žene osiguraju sigurnu i udobnu budućnost, a ova dramatizacija svojevrsna je osuda takve uslovnosti prevashodno kroz lik Elizabet Benet.

U priči se pojavljuje i poželjan neženja, bogati mladi gospodin Bingli, ali i njegov prijatelj, neoženjeni plemić Darsi.

Scenografiju potpisuju Ema Stojković i Jelena Kesić, kostime Dragica Laušević, Maja Todorović dramatizaciju, scenski pokret Marija Milenković, a za scenski govor Nikola Živanović.

Nakon premijere, prve reprize su 18. i 19. novembra, najavljuju iz Madlenijanuma.

(Telegraf.rs/Tanjug)