Poznat žiri koji dodeljuje Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora za 2025. godinu

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U sastavu tročlanog žirija ovog puta delovaće tri eminetnta reditelja: Jadranka Anđelić, Tadija Miletić i Mario Pavle Del Monako

Otvorena pozorišta / Foto: Pixabay

Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, saopštilo je imena tročlanog stručnog žirija, koji će odlučivati o laureatu za prestižnu Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora za 2025. godinu iz oblasti umetničke igre (klasičan balet, savremena igra, narodna igra), a koja se tradicionalno dodeljuje svakog 29. aprila na Svetski dan igre u Muzeju narodnog pozorišta u Beogradu, saopštio je predsednik udruženja Aleksandar Ilić.

U sastavu tročlanog žirija ovog puta delovaće tri eminetnta reditelja: Jadranka Anđelić, Tadija Miletić i Mario Pavle Del Monako.

Jadranka Anđelić rediteljka i suosnivačica Dah Teatra je bila selektorka internacionalnog festivala Infant u Novom Sadu 2009. i 2010. godine.

Od 2008. do 2019. je živela i radila u Brazilu, gde je pored režije predstava bila umetnička direktorka Internacionalnog festivala žena u scenskim umetnostima Multicadade, u Rio de Žaneiru 2015. i 2018. godine.

Tadija Miletić reditelj, dramaturg i motivacioni govornik, je osnivač organizacije Kulturni element, docent na Institutu za umetničku igru i Fakultetu savremenih umetnosti gde je radio i kao rukovodilac dramskog departmana.

Direktor je Međunarodnog takmičenja solo pevača "Lazar Jovanović", osnivač Umetničkog edukativnog centra Kulturni institut.

Jedan je od najinteligentnijih živih Srba po merenju Mense Srbije, u kojoj je bio i višegodišnji član predsedništva. Ostvario je preko trideset opera, predstava i projekata.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Mario Pavle Del Monako je operski reditelj srpsko-italijanskog porekla, koji potiče iz muzičke porodice operskih pevača i operskih reditelja.

U Beogradu je završio gimnaziju i odsek za klavir u srednjoj Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ i "Mokranjac" kao i odsek za solo pevanje u Muzičkoj školi "Dr Vojislav Vučković".

Godine 2012. upisuje studije operske režije na prestižnom državnom Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien) u klasi Reta Niklera, koji mu na samom početku studija poverava da bude asistent reditelja u operi Don Đovani V. A. Mocarta.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora dodeljuje se u 2025. godini, četrnaesti put po redu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – Cid Unesko 1982. godine.

Autorka svih medaljona Terpsihora koji je izrađen od čistog sterlinškog srebra 925, je umetnica Tamara Mladenović koja živi i stvara u Grčkoj.

(Telegraf.rs/Tanjug)