"Pronikao je u mentalitet našeg naroda": Janko Cekić o Nušićevim delima

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Cekić je rekao da je po vokaciji glumac i reditelj i da se sama nametnula ideja da režira komad Branislava Nušića, prvi put izveden 1896. godine

Printskrin: Tanjug

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac i reditelj Janko Cekić koji je govorio o predstavi "Narodni poslanik" koja će biti odigrana večeras na letnjoj pozorišnoj sceni "Teatrijum".

Cekić je rekao da je po vokaciji glumac i reditelj i da se sama nametnula ideja da režira komad Branislava Nušića, prvi put izveden 1896. godine.

Prema njegovim rečima, ekipa prijatelj i kolega, koji dugi niz godina sarađuju, došla je je na ideju da urade komad koji se skoro deceniju ne igra u Beogradu, a "koji je vanvremenski i neverovatno aktuelan".

Napomenuvši da su Nušićevi likovi "ogrezli u pohlepi, nepotizmu i preternoj želji da se dođe na vlast", Cekić je primetio da se od Nušićevog vremena i njegovih likova "nažalost, ništa se nije promenilo u našem društvu".

Cekić je ocenio da se Nušić se kroz sve svoje likove poigravao i da je "genijalan mentalitetski pisac".

"Pronikao je u mentalitet našeg naroda. U bilo koje razdoblje da izmestimo njegov komad, prepoznaćemo našeg čoveka, koji lako pogazi reč, prikloni se drugom idealu, ne bi li došao do koristoljublja", ocenio je Cekić.

Prema njegovim rečima, iz "Narodnog poslanika" je izbačeno šest likova i predstava je svedena "na esenciju, na jako dobrih u tempu sat i po vremena dešavanja".

"Nisam želeo da Nušića stavljam u sadašnji trenutak. On korespondira sa sadašnjim vremenom. Kroz dosta postupaka likova moći ćemo da prepoznamo ljude iz našeg okruženja, sa televizije i iz politike", naveo je reditelj.

U "Narodnom poslaniku" glavnu ulogu Jevrema Prokića igra Petar Mihailović, a pored Cekića tu su i Vasilija Kokotović, Milan Tubić, Vladimir Tešović, u alternacijama Kaja Banićević i Jana Rokić.

Cekić je najavio da posle premijere u "Teatrijuma" 14. i 15. jula predstava ide 2. avgusta na Gardoš, a od septembra biće u pozorištu "Slavija".

(Telegraf.rs/Tanjug)