Održana premijera predstave "Pigmalion" u pozorištu "Boško Buha": Brojne poznate ličnosti je gledale

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glavne uloge igraju Nemanja Oliverić (profesor Higins) i Anja Pavićević (Eliza Dulitl)

Premijera predstave "Pigmalion" Džordža Bernarda Šoa, u režiji Đurđe Tešić, održana je u pozorištu za decu "Boško Buha" u zgradi Ustanove kulture "Vuk Karadžić" u Beogradu.

Glavne uloge igraju Nemanja Oliverić (profesor Higins) i Anja Pavićević (Eliza Dulitl). Osim njih u glumačkoj podeli su i Marko Janjić, Elizabeta Đorevska, Zoran Cvijanović, Lena Bogdanović, Andrijana Oliverić, Milica Sužnjević i Relja Janković.

Autorsku ekipu čine - dramaturškinja Milena Depolo, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Zora Mojsilović, kompozitor Vladimir Pejković, autor scenskog pokreta glumac Damjan Kecojević.

Čuvena komedija "Pigmalion" o profesoru fonetike Higinsu koji uzima mladu devojku Elizu Dulitl da je uči manirima i lepom ponašanju, i dalje je aktuelna na svetskim pozornicama, tako da se u novoj verziji od 2022. igra na Vest Endu (London).

Irski književnik Džordž Bernard Šo (1856-1950), dobitnik Nobelove nagrade (1925) u svom stvaralaštvu je najpoznatiji upravo sa komadom "Pigmalion", ali je bio i pisac romana, humanista, muzički i pozorišni kritičar.

Melodrama predstavlja neobičnu i nemoguću ljubav izmedju profesora jezika Higinsa i prodavačice cveća Elize Dulitl. Tu se radjaju muško ženski odnosi kroz žanr romantične komedije, što predstavu čini veoma zabavnom i obećava da će biti rado gledana.

Glumac Nemanja Oliverić nastupa u ulozi glavnog lika profesora fonetike Henrija Higinsa, zakletog neženje, koji odlučuje da se upusti u jedan eksperiment, da od obične priproste ulične prodavačice cveća, stvori pravu vojvotkinju.

Mlada glumica Anja Pavićević je nastupila u roli Elize Dulitl, istaknuta u predstavama u produkciji "Boška Buhe" - "Bokeški d-mol" i "Tajni dnevnik Adrijana Mola", kao i u naslovu "Autobiografija" Teatra Vuk.

Nova verzija "Pigmaliona" prikazuje postepen odnos dvoje sasvim različitih ljudi, muškarca kao izuzetno pametnog i obrazovanog, ali nadobudnog i arogantnog, i devojku koja je neobrazovana, ali opet dobra duša i željna ljubavi, da je neko zavoli.

Koliko je ta ljubavna priča moguća, ilustruje upravo predstava "Pigmalion" sa galerijom zanimljivih likova i glumaca.

Poslednja verzija "Pigmaliona" u Beogradu igrana je pre više od dve decenije u Narodnom pozorištu, u režiji glumca Steve Žigona, a glumili su Petar Banićević i Ivana Žigon.

Takođe dugi niz godina se igra i u Narodnom pozorištu Kikinda.

Kako je poznato, komad "Pigmalion", napisan davne 1912., a prvi put izveden 1914. godine, doživeo je mnoge pozorišne verzije širom planete, kao i filmske adaptacije, gde je najpopularniji bio mjuzikl "Moja draga gospođice" (My Fair Lady, 1964) sa Odri Hepbern u glavnoj ulozi. Holivudski film ima srećan kraj, Higins i Dulitl se venčaju.

Priča je zasnovana na antičkom mitu o Pigmalionu i Galateji, iz starog dela "Metamorfoze" od Ovidija (250 mitova u 15 knjiga). Skulptor Pigmalion se zaljubljuje u Galateju, statuu idealne žene koju je on lično stvorio. Inače, Pigmalion je osoba koja se gnuša stvarnih žena, bira celibat u životu i onda za sebe savršenu ženu stvara od slonovače. Ipak, kasnije je poželeo da statua prelepe žene postane stvarnost, prinosi je boginji ljubavi Afroditi, koja uspeva da je zaista oživi.

Drama "Pigmalion" se oslanja na suštinu tog mita, jer Higins devojku Elizu Dulitl stvara prema svojim zamislima kao da je skulptura, to mu je ogroman izazov u karijeri ali ova Galateja može postati sasvim nezavisna od svog tvorca i da ga nadmaši. Upravo o tome je suština ovog popularnog pozorišnog komada.

Brojne poznate ličnosti su gledale predstavu, poput Momčila Bajagića Bajage, Ljubivoja Ršumovića, Viktora Savić, Sandre Bugarski, Andrije Miloševića, Ognjena Jankovića i drugih.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)