Komemoracija Branku Cvejiću: "Bumbar je imao planetarnu popularnost, ako uzmemo Jugoslaviju kao planetu"

- Danas se opraštamo od našeg kolege, našeg upravnika Branka Cvejića rekla je na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" upravnica JDP-a Tamara Vučković.

Foto: Nikola Anđić

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana je komemoracija povodom smrti Branka Cvejića. Počast velikanu srpske i jugoslovenske glumačke scene došli su da odaju brojni ljudi iz sveta filma, pozorišta, poput Svetlane Cece Bojković, Dragana Mićanovića, Vanje Ejdus, Borisa Isakovića i drugi.

- Danas se opraštamo od našeg kolege, našeg upravnika Branka Cvejića. Posvetio je ceo svoj životni vek Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Uspomena je mnogo - rekla je na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" upravnica JDP-a Tamara Vučković.

- Svako od nas od našeg Cveje ima svog Cveju… Kada je postao popularan zbog uloge u seriji „Grlom u jagode“, to je nešto što je preokrenulo postulate na televiziji… - rekao je nešto kasnije reditelj Gorčin Stojanović.

Biljana Srbljanović je takođe govorila na komemoracija, a pročitala je i odlomke iz komada "Sitnice koje život znače" reditelja Andrea Nosova, što je trebalo da bude i poslednja uloga Branka Cvejiča.

Glumac Svetozar Cvetković je govorio i o liku Baneta Bumbara iz serije "Grlom u jagode", kojeg je sa uspehom igrao upravo Branko Cvejić.

- Bumbar je imao planetarnu popularnost, ako uzmemo Jugoslaviju kao planetu. A za nas je to i bila - rekao je Cvetković.

- U toj Cvejinoj Jugoslaviji 1970. godine na Hvaru nas desetak se skupilo da proslavimo svadbu Vesne i Cveje… Pamtim taj ručak kada me njegov otac Žarko pitao da li sam Srbin, "znaci komunista"kaže on. Kad sam rekao da nisam, on me je pitao: "Sinko, šta si ti?". Cvejić je bio retko samozatajan glumac. Kod Cveje je taj ego bio fantastično skriven ili ga nije imao kao drugi glumci. Bio je dobar i skroman covek, i tako ću ga pamtiti - rekao je reditelj Rajko Grlić.

Na komemeraciji od Branka Cvejića su se oprostili Bogdan Diklić (čije pismo je pročitao Joakim Tasić), Slobodan Unkovski (čije pismo je pročitao Marko Janketić), Branka Petrić, Voja Brajović, Dino Mustafić (preko video poruke)

Branko Cvejić preminuo je 26. jula u 75. godini.

Imao je uspešnu filmsku i pozorišnu karijeru, a pamtimo ga po brojnim ulogama. Pre svega, kao Baneta Bumbara u seriji "Grlom u jagode", kao Lister u ostvarenju "Porodično blago"...

Bio je i direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

(Telegraf.rs)