"Knjiga o Milutinu" 50. put pred publikom

Za nešto više od pola godine od premijernog izvođenja monodrama "Knjiga o Milutinu", Danka Popovića izvedena je čak 49 puta na sceni Zvezdara teatra, kao i na gostovanjima po zemlji i regionu

Foto: Nikola Vukelić

Nenad Jezdić će se kao Milutin Ostojić pokloniti publici jubilarni, 50. put, 4. juna od 20 časova na Novoj sceni teatra pod zvezdama.

Nakon premijere, koje je simbolično izvedena 11. novembra prošle godine, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, nizalo se skoro 10 izvođenja mesečno "Knjige o Milutinu", uz rediteljsku pomoć Egona Savina.

Ovaj "duhovni i materijalni testament", kako ga je opisao Nenad Jezdić, obići će publiku u Valjevu, Čačku, Aranđelovcu, Svilajncu, Pančevu, Novom Sadu, a stigao je i do Slovenije i Maribora.

-Pitam se ko su sad naslednici ovog Milutinovog testamenta. Da li ću ja sad to da umnožim, da li će to da naraste, da li ćemo mi izaći misleniji i smisleniji posle ovog komada i slušanja Milutinove priče, ili ćemo i sto godina posle njegovog stradanja i njegovog života i njegove golgote da i dalje srljamo u nešto što ćemo u predrasudama svojim nazivati sopstvenom golgotom? - zapitao se Jezdić pred premijeru ovog komada.

Komad je nastao po knjizi Danka Popovića "Knjiga o Milutinu", koja je najčitanija knjiga posleratne srspke književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka.

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra je ovu monodramu opisao kao "neverovatno uzbudljivu, opominjuću, tragičnu, potresnu i katarzičnu priču o događajima koji ne smeju da se ponove."

Autor scenografije i kostima za "Knjigu o Milutinu" je Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj, Egon Savin.

Nakon jubilarnog 50. izvođenja, 4. juna, na repertoaru je još 11., 16. i 19. juna nakon čega se završava pozorišna sezona u Zvezdara teatru.

(Telegraf.rs/PR)