Branka Petrić dobitnica statuete Joakim Vujić

Branka Petrić jedna je od naših najistaknutijih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica

Foto: Nikola Tomić

Glumica Branka Petrić je ovogodišnja dobitnica statuete Joakim Vujić, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji. Odluku o ovom značajnom priznanju u oblasti pozorišne umetnosti  doneo je petočlani žiri, piše RTS.

Branka Petrić jedna je od naših najistaknutijih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica. Beogradsku Akademiju završila je kod profesora Tomislava Tanhofera, a u klasi zajedno sa njom bili su Danilo Bata Stojković, Boda Marković, Katarina Dorić, Zora Hudales, Mihajlo Kostić, Nenad Šegvić i drugi.

Ostvarila je zapaženje uloge u predstavama kao što su "Buba u uhu", "Putujuće pozorište Šopalović", "Buđenje proleća", "Sumrak", "Dozivanje ptica", "Ajnštajnovi snovi", "Drama o Mirjani i ovima oko nje", "Rođeni u YU"...

Što se tiče filmova i serija, gledali smo je u "Balkanskom špijunu", "Varljivom letu '68", "Metli bez drške", "Nekim novim klincima", "Sinđelićima", "Otvorenim vratima"...

Branka Petrić je dobitnica dve "Sterijine" nagrade, nagrade "Veljko Maričić", nagrade "Milivoje Živanović", Statuete "Ćuran" i drugih, a njen bogat opus, između ostalog, karakteriše izuzetna glumačka boja širokog dijapazona, duboko poniranje u likove, nepretenciozna neodoljivost, punokrvna izražajnost.

Statueta Joakim Vujić, Prsten sa likom Joakima Vujića i godišnje nagrade Teatra biće svečano uručene 15. februara, na Sretenje, kada kragujevačko pozorište obeležava 187 godina od svog osnivanja. Iste večeri u 20 časova biće izvedena predstava Vrapćić, po tekstu Nataše Ilić u režiji Miloša Jagodića, navodi RTS.

(Telegraf.rs)