Dve nagrade za predstavu "Ujka Vanja" na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

Žiri u sastavu Vida Ognjenović (dramaturškinja), Miodrag Tabački (scenograf) i profesor Predrag Momčilović odlučili su da predstavi “Ujka Vanja” dodele čak dva značajna priznanja izdvojivši autentičnost njenog koncepta i muzike

"Ujka Vanja" Foto: Ružica Milovanović

Predstava "Ujka Vanja" u režiji Andreja Nosova koja je nastala u produkciji Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, nagrađena je dvema nagradama na 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine. Autorskom timu predstave dodeljena je specijalna nagrada za novo čitanje Čehova, a kompozitor Draško Adžić, dobio je nagradu za najbolju muziku u predstavi.

Žiri u sastavu Vida Ognjenović (dramaturškinja), Miodrag Tabački (scenograf) i profesor Predrag Momčilović odlučili su da predstavi “Ujka Vanja” dodele čak dva značajna priznanja izdvojivši autentičnost njenog koncepta i muzike.

- Kada radim i stvaram muziku za predstavu ulazim u jedan novi svet koji je proizašao najpre iz autorskog koncepta reditelja i ako je on precizan i jasan, svaki segment predstave postaje deo svih nas. O nagradama nikada ne razmišljam, ali neke su posebne, pogotovo kada je ceo autorski tim nagrađen za novo i autentično čitanje nekog komada, što je posebno važno kada pred sobom imate nove postavke klasičnih dela, kakav je i naš "Ujka Vanja" - izjavio je kompozitor Draško Adžić povodom nagrada na festivalu.

"Ujka Vanja" Foto: Ružica Milovanović

Na radost publike, predstava se nakon jednogodišnje pauze, vratila na veliku scenu Narodnog pozorišta "Sterija", iz Vršca, gde je publika imala priliku da je pogleda dva puta, u okviru redovnog repertoara kao i u okviru takmičarskog programa Festivala.

"Ujka Vanja" Foto: Ružica Milovanović

Odlična glumačka podela u sastavu Nemanja Oliverić  (Ujka Vanja), Branko Cvejić (Serebrajakov), Katarina Marković (Jelena Andrejevna), Mina Obradović (Sonja), Stefan Bundalo (Astrov), Monika Boldovina Bugle (Marina), Dojna Andrejević Petrović (Marija Vasiljevna) i Jovan Jelisavčić (Teljegin), doprininela je da se čitanje Čehovljevog teksta pred festivalskom publikom izvede u jednom novom i drugačijem svetlu što je žiri prepoznao kroz dodeljena priznanja. Pored kompozitora Draška Adžića, deo autorskog tima bili su i Mina Ćirić, zadužena za dramatizaciju komada, kao i scenografkinja/kostimografkinja Selena Orb.

(Telegraf.rs)