"Kume, ‘ajde, u 500 marke": Pele tvrdi da korona neće promeniti pozorište i u to se uživo kladio

Tema razgovora bio je i film "Ime naroda" o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji

Dragan Petrović Pele / Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nedavno je imao premijeru, sa studentima uglavnom radi uživo jer je takva vrsta posla i nastave. Glumac Dragan Petrović Pele čeka da pozorišta postanu ono što su nekada bila.

Premijera filma o Svetozaru Miletiću Ime naroda, kako Petrović kaže, u ambijentu pandemije, izgledala je - normalno.

- Nije to ništa spektakularno, osim što je bilo tri puta manje publike. To je malo neobičan osećaj, kad izađete na poklon, ali ništa strašno - rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u, Dragan Petrović Pele.

Film Ime naroda je višeslojna priča, govori o Miletiću, ali ne samo o njemu.

- Priča se o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, to je viševekovna težnja, ne radi se samo o 1918. godini, i jako je zanimljiva priča. Tema je istorijska a ove mlađe generacije ne znaju baš mnogo o tome - dodao je Petrović.

Svevremena tema u filmu je i priča o pravima žena.

- Ključna reč je borba i neodustajanje, biti na svojoj strani... To je ono što nama svima generalno fali. Svima u državi, bez obzira na to da li se osećamo kao Srbi ili građani Srbije. Trebalo bi malo više da budemo na svojoj strani - rekao je glumac.

Korona neće promeniti pozorište / Foto: Tanjug/ Nikola Anđić

Kada je reč o pozorištu, navodi da predstave nisu obustavljene, ali da je „teško dovesti publiku u 12 sati" i tvrdi da „vreme korone sasvim sigurno neće promeniti pozorište".

- Dve i po hiljade godina traje. Ne samo pozorište, nego uopšte scenska umetnost, i politika, političari - oni su rođeni brat i sestra. Teatar i politika su rođeni brat i sestra. Vidite koliko ima reči i pojmova pozajmljenih od strane političara koji koriste svakodnevno u Skupštini kad slušate, to je sve pozajmljeno iz pozorišta. To uopšte nije slučajno. To se prožima - izjavio je Petrović i dodao da „svi pozajmljuju od scenskih umetnosti".

Podsetivši se replike iz filma Lepa sela lepo gore, kada Milorad Mandić Manda (Viljuška) pita: „Kume, ‘ajde, u 500 marke da ćeš ostati živ?", i na šta Pele (Laza) odgovara: „Kume, mnogo je", glumac se opkladio sa voditeljkom Beogradske hronike „u 500 marke da će sve ovo na proleće da prođe", s tim što je valuta sada - evro.

(Telegraf.rs)