Zagrebački svet žrtava: Predstava "Ako kažeš, gotov si" opisuje učionice kao arene gde pršte uvrede

Predstava je nastala prema savremeno napisanom tekstu Dine Vukelić, u kom mlada dramatičarka razotkriva slučajeve vršnjačkog nasilja

Foto-ilustracija: Shutterstock

U Gradskom pozorištu Žar ptica u Zagrebu u petak je premijerno izvedena angažovana, poučna i zanimljiva predstava "Ako kažeš, gotov si!" u režiji Krešimira Dolenčića, koja je nastala prema pametno i savremeno napisanom tekstu Dine Vukelić u kom ta mlada dramatičarka razotkriva slučajeve sve raširenijeg vršnjačkog nasilja u našim školama i na društvenim mrežama.

Gradsko pozorište Žar ptica od svog osnivanja, osim naslovima iz lektire, bavi se i angažovanim temama, a to je potvrdilo i najnovijom praizvedbom teksta "Ako kažeš, gotov si!" Dine Vukelić u kojem ta mlada autorka vrlo precizno i upozoravajuće ocrtava različite oblike vršnjačkog nasilja, koje je sve rasprostranjenije u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Predstavu je režirao Krešimir Dolenčić, a projekt je ostvaren u saradnji s Poliklinikom za zaštitu dece i omladine Grada Zagreba s idejom da pozorište upozori na taj problem (svako četvrto dete u hrvatskim školama doživljava neki oblik nasilja) i tako doprinese njegovom iskorenjivanju.

Tekst Dine Vukelić je izvanredan, vrlo živ, savremen i aktuelan, a inspirisan je stvarnim iskustvima dece koja su bila izložena raznim oblicima vršnjačkog nasilja, od sajber nasilja preko emocionalnog do fizičkog zlostavljanja. U predstavi pratimo, u formi ispovesti u svojevrsnom rijaliti šouu pod vođstvom Majstora ceremonije različite i vrlo plastično opisane sudbine četvoro učenika viših razreda osnovnih škola, koje su žrtve nasilja.

Pod maštovitim Dolenčićevim vođstvom na sceni izrasta užasavajući i potresni svet žrtava školskog zlostavljanja, u kojem se učionice pretvaraju u arene gde pršte uvrede i pretnje, nesigurni, razmaženi i glupi zlostavljači ismevaju, maltretiraju i iskorišćavaju svoje žrtve, služe se prevarama i lažima, a neretko i batinama.

Foto-ilustracija: Shutterstock

JURI SE ZA KLIKOVIMA, KLIPOVIMA I LAJKOVIMA

Na sve strane jure se klikovi, lajkovi, klipovi, emotikoni i ekrani, deca se ne odvajaju od telefona, niko ništa ne čita, nastavnici više nisu nikakav autoritet i nije ih briga ni za šta, a roditelji su u svom (poslovnom) filmu i deca su im zapravo mrzak teret. Jednom rečju – jeziva slika današnjih tinejdžera, koji, čini se, žive u zajednici poremećenih vrednosti, bez imalo empatije i solidarnosti s drugima i gde su deca zapravo izgubljena. Postavlja se i pitanje jesmo li zakazali kao roditelji, nastavnici i društvo u celini?

SVAKO JE PRIČA ZA SEBE

Svaka od žrtava je svemir za sebe, dakle, ne uklapa se u stereotip i stoga je izložena maltretiranju školskih kolega. U prvoj ispovesti upoznajemo tinejdžerku Enu (Nataša Kopeč) koja boluje od psorijaze (ljušti joj se koža) pa je zbog toga ekskomunicirana iz društva, a na kraju i prevarena i ismejana. U drugoj pratimo Tomicu (Bogdan Ilić), koji odrasta uz sirovog mačo oca i njegov remen. Njegov problem je senzibilnost zbog čega u zahtevnijim situacijama ne može da zadrži suze, a zbog toga je predmet sprdnje u školi. Muškarci ne plaču, zar ne?

Bela je tinejdžerka koja ljubav i priznanje traži u lajkovima na društvenim mrežama jer njen otac, koji se bavi sumnjivim poslovima, nikad nema vremena za nju. Nika mrzi školske top liste, a na kraju, kad saspe istinu u lice razmaženoj koleginici iz škole i sama završava na jednoj od njih – onoj najgoroj, koje se najviše pribojava.

Foto-ilustracija: Profimedia

VERUJTE SEBI I BUDITE TO ŠTO JESTE

Predstava "Ako kažeš, gotov si!" detektuje vršnjačko nasilje u školama, pokazuje teškoće, muke i strah kroz koje prolaze žrtve zlostavljača, a istovremeno problem vršnjačkog nasilja stavlja u kontekst porodice i celokupnog hrvatskog društva. Vrlo jasno upozorava na važnost uloge roditelja, nastavnika, medija, društvenih mreža i celokupne zajednice u vaspitanju dece, postavljajući pitanje jesmo li i gde smo zakazali i imamo li vremena to da ispravimo. Takođe ukazuje na mogućnosti rešavanja tog problema, savetujući deci da veruju sebi i budu to što jesu. Uz to, ističe se i važnost SOS telefona za decu i mlade.

Projekt obuhvata i mogućnost štampanja Priručnika Poliklinike za zaštitu dece i mladih Grada Zagreba s veb stranica Žar ptice u kojem roditelji, ali i deca mogu da potraže odgovore na pitanja i sve nedoumice, od toga zašto se deca nasilno ponašaju i koje vrste nasilja su najraširenije (verbalno, fizičko, emocionalno, seksualno, kulturno i ekonomsko) do toga kako prepoznati dete žrtvu vršnjačkog nasilja i kako se bi roditelji trebalo da se nose s tim problemom.

(Telegraf.rs / Tportal.hr)