Beogradski džez festival otvorio Big bend RTS-a vođen Alanom Brodbentom, nastupila i Sesil Meklorin

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Jubilarni 40. Beogradski džez festival otvorio Big bend RTS-a vođen Alanom Brodbent

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Jubilarni 40. Beogradski džez festival sinoć su otvorili Big bend Radio-televizije Srbije i novozelandski dirigent Alan Brodbent programom "From Newport to Belgrade", u MTS dvorani.

Festival je proglasila otvorenim sekretarka za kulturu grada Beograda Nataša Mihailović Vacić koja je istakla da slavimo kontinitet, ali i "neverovatnu energiju i kreativnost koji su održali festival svih godina".

Mihailović Vacić je podsetila da je festival po osnivanju brzo našao svoje mesto na mapi everopskih i svetskih džez scena, i da su na njega dolazili velikani kakvi su Dizi Gilespi, Majls Dejvis, Čik Koria i brojni drugi.

"Njihovi nastupi ovde nisu bili samo koncerti. To je bila čarolija, trenutak kad muzika briše granice i postaje univerzalni jezik duše", ocenila je Mihailović Vacić.

Video: Jubilarni 40. Beogradski džez festival otvorio Big bend RTS-a vođen Alanom Brodbentom

Prema njenim rečima, džez je deo naše kulturne baštine, a sadrži u sebi "slobodu, improvizaciju i neprekidno traganje za nečim novim".

U svom obraćanju, predsednik odbora festivala, džez saksofonista Jovan Maljoković je istakao da je "najsrećniji" što ove godine slave veliki jubilej festivala, koji je "praznik džeza".

Maljoković se prisetio da su od osnivanja festivala, koji je nastao 1971. godine kao predstavnik Njuport džez festivala, najveće svetske zvezde dolazile u Beograd, što je domaćim džez muzičarima omogućavalo da se druže i da čak sviraju sa njima.

Prema njegovim rečima, u trenutku kada Beogradski džez festival slavi jubilej dočekali su da odgoje novu generaciju muzičara, koji su sada profesori na Muzičkoj akademiji, gde je otvoren džez odsek "koji je prosvetitelj i širi kulturu".

"Beogradski džez festival stiče iz godine u godinu sve više ugleda, jer smo se specijalizovali da pokažemo sliku evropskog džeza", naglasio je Maljoković.

Program "From Newport to Belgrade" evocira sećanje na nekoliko velikana džeza koji su učestvovali na festivalu, preko dela, Brodbentovim aranžmanima, Dejvisa, Telonijusa (Thelonious) Monk i Čarlija Hejdena (Charlie Haden), kao i kompozicija inspirisanih Njuportom i nasleđem Gilespija.

Gosti koncerta su bili italijanski trombonista Đanluka Petrela (Gianluca Petrella) i hrvatski pijanista Matija Dedić, a u nastavku prve večeri Beogradskog džez festivala nastupa u MTS dvorani (od 21 čas) američka džez pevačica Sesil Meklorin (Cecile McLoren) Salvant.

Kako je najavljeno, festival čiji je slogan "Džez nasleđe" 28. oktobra zatvara nastup u MTS dvorani američkog gitariste Bila Frisela (Bill Frisell) i koncert kubanskih muzičara "Buena Vista All Stars".

Sesil Meklorin Salvant nastupila na Beogradskom džez festivalu

Američko-francuska džez pevačica Sesil Meklorin Salvant nastupila je večeras na Beogradskom džez festivalu, osvojivši glasovnom veštinom posetioce MTS dvorane.

Meklorin Salvant zaslužila je ovacije na kraju prve večeri festivala, koji je prethodno u MTS dvorani otvorio Big bend Radio-televizije Srbije sa novozelandskim dirigentom Alanom Brodbentom.

Svoj premijerni nastup u Beogradu, Meklorin Salvant je otvorila pesmom "Fog", koju je napisala pošto je u restoranu u Njujorku opazila momka, kome je rekla da je najlepši muškarac koga je videla u životu.

"Posle se to pretvorilo u noćnu moru", duhovito je priznala Meklorin Salvant, izmamivši smeh u dvorani.

Uz izvrsnu pratnju pijaniste Salivana Fortnera, kontrabasiste Jasušija Nakamure i bubnjara Kajla Pula, Meklorin Salvant je upečatljivo iznela baladu "With Every Breath I Take".

Meklorin Salvant je pred beogradsku publiku iznela, vešto se poigravajući bojom i rasponom glasa, i svoje nove autorske pesme "Anything But Now" i "What Does Blue Means To You".

Bend je posebno dobio priliku da se razmaše u "Mista" Dajane Rivs, a posetioci su često nagrađivali izvođače aplauzima posle soloa, tokom pesme.

Meklorin Salvant je otpevala i "Talking Like You", koju je opisala kao "tužnu, ali i radosnu i dirljivu pesmu", autorke Koni Konvers, koja se oprostila od prijatelja i nestala, a izvođačko umeće svih je došlo do izražaja u složenoj "Barbara Song" Kurta Vajla.

Priznavši u uvodnom obraćanju da na srpskom zna da kaže samo "zdravo", Meklorin Salvant je zapevala tokom koncerta i na portugalskom i maternjem francuskom jeziku.

Posetioci su na kraju mogli čuti ogoljenu i dirljivu obradu "Wuthering Heights" pop pevačice Kejt Buš, a burni aplauzi su izmamili Meklorin Salvant i muzičare na zasluženi bis.

(Telegraf.rs/Tanjug)