Luka Ignjatović: Beogradski džez festival predstavlja mlade snage naše džez scene

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Ignjatović: Beogradski džez festival predstavlja mlade snage naše džez scene

Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je muzičar Luka Ignjatović koji je govorio o programu "Serbian All Stars: Past, Present And Future" 26. oktobra u Domu omladine Beograda u okviru 40. Beogradskog džez festivala.

"Ideja je da se u toku našeg nastupa predstavi muzika džez muzičara, koji su i autori, i komponovali su svoju muziku i nastupali na Beogradskom džez festivalu sedamdesetih i osamdesetih godina", naveo je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, to su imena kao što su Bubiša Simić, Bora Roković, Stjepko Gut, Duško Gojković, Mića Marković i Lala Kovačev, dok je drugi deo koncerta posvećen mlađim kolegama koji se takođe bave džezom i pišu autorsku muziku, a nastupali su proteklih nekoliko godina na festivalu.

"Meni je dato kao zadatak da spremim sat i po programa, koji se sastoji iz ta dva dela. Što je podrazumevalo da istražim pre svega muziku naših starijih kolega, da odlučim koje pesme bi mogli mi da sviramo, ali takođe da istražim i muziku naših mlađih kolega", rekao je muzičar.

Ignjatović je dodao da je treći zanimljivi deo projekta bend koji čine njegove kolege sa Fakulteta muzičke umetnosti, kao što su Dragan Ćalina, Aleksandar Cvetković i Milan Nikolić.

"Pošto se program zove 'Past, Present And Future', mi smo predstavnici sadašnjosti, te srednje generacije. U drugom delu će nam se pridružiti mlađe kolege i svako će prezentovati svoju kompoziciju", naveo je Ignjatović.

Napomenuvši da Beogradski džez festival dosta pomaže da se džez, posebno nova scena predstavi široj publici, Ignjatović je dodao da bi još više pomoglo da Beograd dobije svoj džez centar, kao kombinaciju koncertne sale i kluba.

"Ti prostori bi znatno doprineli razvoju džez scene u Srbiji u Beogradu ili u nekom od gradova", naveo je Ignjatović.

Kao predavač na džez odseku Fakulteta muzičke umentosti, Ignjatović je rekao da kod nas Ima mnogo talentovanih mladih muzičara od kojih ne bi da izdvaja nekog posebno.

Prema njegovim rečima, na "Serbian All Stars" nastupiće neki od njih kao što su saksofonista Rastko Obradović, flautistkinja Milena Jančurić, kontrabasista Miloš Čolović i trubač Ivan Radivojević.

"To je jako dobar presek mlađe generacije. Naravno, nismo mogli sve predstavnike da pozovemo, ali mislim da će publika steći jako dobar utisak o tome gde ide džez u našoj zemlji", ocenio je Ignjatović.

(Telegraf.rs/Tanjug)