Đorđević: Big Bend RTS uz pijanistu Alana Brodbenta otvara Beogradski džez festival

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je trubač Marko Đorđević koji je govorio o nastupu Big benda Radio-televizije Srbije (RTS) 24. oktobra na otvaranju Beogradskog džez festivala.

Đorđević je rekao da je Big bendu RTS-a čast što mu je pripalo da u MTS dvorani otvore jubilarni 40. Beogradski džez festival, kao "ansambl koji je najčešće nastupao na festivalu".

"Ovoga puta imamo specijalan program i specijalnog gosta. U pitanju je pijanista, kompozitor, aranžer i dirigent rodom sa Novog Zelanda Zelanda, koji je celu karijeru proveo u Americi - Alan Brodbent (Broadbent)", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Brodbent je "veoma značajno ime u džez muzici, čovek koji je dugi niz godina sarađivao sa stvarno velikim imenima kao Natali Kol (Natalie Cole) i Širli (Shirley) Horn, pisao je godinama za Vudi (Woody) Herman big bend.

Đorđević je dodao da j Brodbent "hodajuća enciklopedija" džeza i da će sa Big bendom RTS-a "predstaviti svoj program, uglavnom njegove autorske kompozicije".

Kada bi mu neko poklonio tri ulaznice za Beogradski džez festival, Đorđević bi odabrao koncerte Big benda RTS-a, zatim 26. oktobra u DOB-u Džejmsa Kartera (James Carter) izatvaranje festivala 28. oktobra u MTS dvorani sa programom "Buena Vista All Stars".

"Opet, teško je reći u toliko kvalitetnom i bogatom programu šta bih izdvojio. To je mali deo onoga što bih ja voleo da čujem", dodao je muzičar.

Govoreći o delovanju Big benda RTS-a, Đorđević je primetio da "orkestar mora da se obnavlja, podmlađuje, da dolaze mladi muzičari, što je prirodno".

"Moja generacija je već neka srednja u Big bendu. Kad smo došli bili smo klinci, više nismo. Ti klinci su uvek potrebni, jer stasaju u muzičare koji će da budu osnovac Big benda u budućnosti. Jako je teško u današnje vreme održati big bend kao formaciju, a to je naša glavna misija", upozorio je Đorđević.

Upitan o domaćim mladim džez muzičarima koje bi izdvojio, Đorđević je podsetio da "ima dobar deo mladih muzičara koji su sada predavači i profesori na Fakultetu muzičke umetnosti, na odseku za džez".

"Svakako bih nekako izdvojio Luku Ignjatovića, ne zato što smo prijatelji, već mislim da je jako kvalitetan muzičar. Ponekad sarađuje i sa Big bendom RTS-a, i uvek je na visokom nivou", rekao je Đorđević.

(Telegraf.rs/Tanjug)