Čuvena Ksenija Sidorova ponovo sa Beogradskom filharmonijom

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Marko Đoković

Muzička zvezda na harmonici, sjajna Ksenija Sidorova, ponovo nastupa sa Beogradskom filharmonijom u petak 25. oktobra na Kolarcu (20h), a dan ranije u okviru festivala NOMUS u Novosadskoj sinagogi. Pod palicom šefa dirigenta Gabrijela Felca, solistkinja će zajedno sa orkestrom predstaviti neka od najatraktivnijih savremenih dela za harmoniku od kojih su neka napisana ili aranžirana baš za nju.

Jedinstvena i harizmatična umetnica, Ksenija Sidorova, u svom strastvenom muziciranju dočarava sve mogućnosti svog instrumenta. Redovno nastupa sa vodećim svetskim orkestrima uključujući Minhensku filharmoniju, ciriški Tonhale ili Kraljevski orkestar Koncertgebau, a nјen repertoar se proteže od Baha do savremenih, samo za nju komponovanih kompozicija za harmoniku. Upravo će neke od hjih zajedno sa Filharmonijom predstaviti beogradskoj publici uključujući „Horizonte“ savremene bugarske kompozitorke Dobrinke Tabakove, osećajne „Tri balade“ Fazila Saja i dinamičnu „Histeriju“ Pjetra Rofija.

Foto: Marko Đoković

„Fascinira me rad sa savremenim kompozitorima različitog stila i njihovo bogato poznavanje muzičkog jezika harmonike koji predstavlja veliki doprinos literaturi za ovaj instrument. Radeći sa njima uvek naučim nesto novo, ne samo o harmonici već i o muzici uopšte, što je veoma obogaćujuće i jedinstveno iskusto“, rekla je Sidorova povodom novosadskog i beogradskog koncerta.

„Horizonte“ savremene bugarske kompozitorke Dobrinke Tabakove, jedne od najaktivnijih autorki svoje generacije, Sidorova je svirala na premijeri ovog dela 2023. godine. Premijerno u Srbiji, takođe će izvesti „Tri balade“ Fazila Saja, svetski priznatog autora koji je dugo prisutan na programima Beogradske filharmonije podjednako kao autor i izvođač. „Histerija“ Pjetra Rofija, delo koje je mladi kompozitor preradio i posvetio Kseniji Sidorovoj, zaokružuje njen repertoar na koncertima 24. i 25. oktobra sa Beogradskom filharmonijom.

Foto: Marko Đoković

Ostatak orkestarskog repertoara donekle se razlikuje na koncertima u Novom Sadu i Beogradu. Nastup u okviru festivala NOMUS, šef-dirigent Gabrijel Felc krunisaće Mocartovom simfonijom „Jupiter“. Dan kasnije u okviru redovne sezone Filharmonije na Kolarcu, koncertni program ima ples u prvom planu uz „Ples satova“ Ponkijelija, „Salomin ples“ Štrausa i Ravelov „Bolero“ kao strasno finale koncerta koji je odavno rasprodat.

(Telegraf.rs)