Održano ekskluzivno preslušavanje novog albuma Coldplay-a u beogradskom Planetarijumu: Poslušajte ga i vi

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP/Scott Roth/Invision

U magičnom i mističnom ambijentu Planetarijuma, na beogradskom Kalemegdanu, izdavačka kuća Mascom organizovala je ekskluzivno preslušavanje novog albuma grupe Coldplay, dan pre zvaničnog objavljivanja.

Warner Music i Mascom organizovali su pre-listening druženje na kom su izabrani obožavaoci grupe Coldplay i predstavnici medija, bili u prilici da preslušaju novi album „Moon Music“. Za tu priliku je svoja vrata otvorio beogradski Planetarijum.

Posetioci su u specifičnom ambijentu, uz “kosmičke” koktele, okruženi realističnom projekcijom nebeskog svoda sa različitih krajeva sveta, slušali nove pesme jednog od najvećih koncertnih bendova na svetu. Coldplay je već nekoliko godina unazad fasciniran nebeskim telima, planetama, kosmosom, kao i jednostavnim pravilima po kojima funkcioniše univerzum.

Neposredno pred početak preslušavanja, prisutnima su se obratili predstavnici Mascoma i astronomskog društva „Ruđer Bošković“. Posebnu pažnju prisutnih je izazvao audio pozdrav Krisa Martina, frontmena benda Coldplay.

Zdravo svima, ja sam Kris iz Coldplaya. Kada je album gotov nikada nisam u potpunosti siguran o čemu konkretno govori. Mislim da ovaj predstavlja odgovor na unutrašnji, lični konflikt, ali i na spoljašnje konflikte kao i pronalaženje najboljeg mogućeg rešenja za iste. Ono što album Moon Music želi da poruči jeste da je možda ljubav najbolji odgovor, čak i kada je teško pokazati je, a lično mislim da je tako u mnogim situacijama. Verovatno iz tog razloga upravo o tome toliko pevamo, da podsetimo šta je u životu važno. Mnoge pesme na albumu govore o ličnoj borbi, onoj koju sam prepoznao i osetio kod drugih ljudi. Možda taj osećaj svi kao vrsta imamo. Na neki način to je i reakcija na osećaj bespomoćnosti naspram toliko suludih stvari kojima smo okruženi – interno i eksterno. Svi tražimo odgovore u knjigama, pesmama i uvek dođemo do zaključka i poruke koja govori o neophodnosti da najpre budemo dobri prema sebi. Tada ćemo lako biti ono što jesmo, što dalje vodi ka tome da dozvolimo i drugima da budu ono što jesu. Kada to primenimo svi će se konflikti rešiti daleko mirnije. Verovatno vam sve ovo zvuči besmisleno ali, ja se tako osećam i tako razmišljam,“ izjavio je Kris u audio obraćanju.

Album „Moon Music“ nije uobičajena Coldplay ploča. Mnogo je toga prepoznatljivog ali je bend definitivno otišao i nekoliko koraka dalje tretirajući univerzalne teme mira i harmoničnog života. Reč je o vrlo melodičnom izdanju, punom sing-along momenata, emotivnih i poletnih melodija u kojima gotovo možete čuti huk publike. Coldplay je definitivno na ovom izdanju preneo koncertnu atmosferu na album.

Po konceptu “Moon Music” je jedinstven u diskografiji benda. Publika je u Planetarijumu, posmatrajući zvezdane svodove iznad Australije, Sahare, Severnog pola, postala svesna koliko smo mali naspram beskrajnog niza galaksija, planeta i zvezdanih sistema koji posmatraju zbivanja na našoj planeti od njenog nastanaka. Pesme, a posebno instrumentalni pasaži, dali su takvom ugođaju smisao dok su slušaocu omogućili da se veoma brzo poveže sa misijom koju „Moon Music“ očigledno ima.

Deseti studijski album benda Coldplay pružio je zvučno putovanje ka zvezdama. Povratak na Zemlju bio je gorak, ali smo svi bili bogatiji za jedinstveno audio-vizuelno iskustvo koje nas je pročistilo, osvežilo i učinilo boljim - ljudima.

Album „Moon Music“ grupe Coldplay je od 4. oktobra dostupan na svim striming servisima, a na Mascom online shopu, mascom.rs, možete poručiti vinil ili CD.

Poslušajte album grupe Coldplay:

(Telegraf.rs)