Srba Dinić novi šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Nebojša Babić

Jedan od najuspešnijih dirigenata današnjice, Srboljub Srba Dinić, novi je šef- dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a. On će ansamble Muzičke produkcije predvoditi u novoj koncertnoj sezoni 2025. godine.

Dinić je svoju impresivnu karijeru gradio na svetskim muzičkim scenama. Dirigovao na najprestižnijim koncertnim dvoranama, sarađivao sa najslavnijim orkestrima, ansamblima i eminentnim solistima. Kritika ga naziva „harizmatičnim interpretatorom“, „snažnim tumačem muzike različitih epoha“, ali i „elokventnom dirigentskom figurom koja suvereno vlada partiturom“.

Nosilac je priznanja Ministarstva kulture Republike Srbije za širenje i promovisanje srpske kulture u svetu, a od 2023. godine svet profesionalnih interesovanja proširuje i na muzičku pedagogiju, radeći u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Foto: Nebojša Babić

Povodom naimenovanja za šefa-dirigenta Srba Dinić je rekao: „Izuzetno sam srećan i počastvovan što ću od sledeće godine biti na čelu Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a. Pred nama su veliki izazovi i odgovornost, ali i veliko zadovoljstvo. Siguran san da ću zajedno sa ansamblima ispuniti prohteve beogradske publike. Unapred se radujem svim lepim programima koje ćemo zajedno kreirati“.

(Telegraf.rs)