Spektakularni koncert LEVEL ONE održan u prepunoj Velikoj sali Kolarca

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Dopeness Productions

U prepunoj Velikoj sali Kolarca, održan je spektakularni koncert LEVEL ONE, koji je okupio ljubitelje muzike iz video igara i klasične muzike. Pod vođstvom renomiranog kompozitora i dirigenta Austina Wintoryja, koji je nominovan za Gremija, orkestar Fames Institute, sačinjen od najboljih mladih muzičara iz Evrope, izveo je kompozicije iz popularnih video igara kao što su Assassin's Creed, Bioshock, Journey, Kingdom Come: Deliverance, Ori and the Will of the Wisps, Zelda, Super Mario i drugih.

Koncert je bio osmišljen kao jedinstveno iskustvo koje je spojilo muziku i vizuelnu umetnost. Fantastični vizualni ambijent, koji je kreirala Ana Krstajić i AV Team Pro, dodatno je obogatio veče, ostavljajući publiku bez daha. Ono što je posebno istaknulo ovaj događaj je činjenica da je čak 90% publike činila mlada generacija, što govori o uspehu Kolarca da privuče novu publiku i promoviše značaj video igara kao umetničkog medija.

Ana Krstajić, jedna od glavnih organizatorki, zahvaljujući svojim prijateljstvima iz Los Anđelesa, zajedno sa Kolarcem i Fames Institutom, osmislila je program koji je dodirnuo srca svih prisutnih. Publika je emotivno reagovala na izvođenja, a kraj koncerta obeležen je suzama i stajaćim ovacijama.

Solisti iz Beograda, Nevena Đoković, Tamaš Kiš i Marko Kostić, obogatili su orkestarsku zvučnu kulisu svojim glasovima, dok je harmonikaš Luka Lopičić posebno oduševio publiku premijernom izvedbom muzike iz video igre Tower Born. Koncert je otvoren muzikom iz popularne video igre Zelda, nakon čega su se prisutnima obratili Ana Krstajić i Katarina Mitić Minić, prva doktorantkinja u regionu na temu muzike iz video igara.

Ovaj jedinstveni događaj podržale su Kreativna Evropa, Nordeus, Mad Head Games, SGA i Pro Sound, naglašavajući važnost orkestarske muzike u povezivanju sa mlađom publikom i osvešćivanju značaja video igara u savremenom svetu. Mnogi su otišli pod uticajem duboke emotivne naracije u video igrama, čime su predrasude konačno otklonjene.

Dan nakon koncerta, Austin Wintory je održao inspirativni razgovor sa mladim muzičarima i kompozitorima u prostorijama Mad Head Games-a u Beogradu. Ova prilika pružila je mladim talentima dragocene uvide u svet primenjene muzike u video igrama, otvarajući im vrata ka novim kreativnim mogućnostima.

Nadamo se da će podrška za realizaciju sledeće faze ovog projekta, LEVEL TWO, biti dovoljna, kako bi se ovakvi izvanredni događaji nastavili i ubuduće.

(Telegraf.rs)