Svečano otvaranje filharmonijske sezone posvećeno uspomeni na Tasovca

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Marko Đoković

Svečano otvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, posvećeno je uspomeni na Ivana Tasovca, 27. septembra (Kolarac, 19č). Pod nazivom “Amadeus, Amadeus!”, Filharmonija priprema jedinstveni petosatni maraton u znaku jednog od najvećih muzičkih genijalaca – Volfganga Amadeusa Mocarta, a kao solistkinja se pridružuje proslavljena pijanistkinja Jasminka Stančul.

Novi vek Beogradske filharmonije nastavlja se sezonom “Do poslednjeg takta” 2024/25 i započinje nekim od najlepših Mocartovih kompozicija koje će filharmoničari svirati “do poslednjeg daha”. Start maratonskog poduhvata biće uz zvuke serenade odnosno uz Gran partitu u Be-duru, a ljubitelje simfonija obradovaće one čuvene pod nazivom “Praška” i “Jupiter”. Jasminka Stančul, draga gošća Beogradske filharmonije, austrijska pijanistkinja poreklom iz Srbije, izvodi uzbudljivi Koncert za klavir u de-molu, a do ponoći će se odbrojavati uz zvuke najpoznatije Mocartove kompozicije Male noćne muzike i Ponoćne serenade.

Za samo 35 godina života, Volfgang Amadeus Mocart ostavio je neprocenjivo muzičko blago koje izaziva neprekidnju radost slušanja i sviranja. Zajedno sa već dokazanim muzičkim “maratoncem”, Gabrijelom Felcom, publika će u njegovoj muzici uživati od 19 časova, pa gotovo do ponoći, uz tri pauze između dela. Ulaznice za svečano otvaranje filharmonijske sezone su odavno rasprodate, a one za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 18č na blagajni Kolarca.

(Telegraf.rs)