Upoznajte Lidiju Svetozarevu, koja će igrati Aidu u spektaklu OPERA & BALLET NIGHTS u "Sava centru"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U intervjuu za Telegraf.rs, umetnica iz Rusije govorila je o ulozi Aide, o svom radu u Moskvi, a otkrila je i koje kompozitore voli

Kao što je poznato, 6. septembra u "Sava centru", u okviru spektakla spektakla OPERA & BALLET NIGHTS, imaćemo priliku da uživamo u čuvenoj operi Đuzepa Verdija "Aida". Pored Željka Andrića i Ivana Ginzagova, zapaženu ulogu igra i ruska operska pevačica Lidija Svetozareva, koja će se naći u ulozi Aide.

U intervjuu za Telegraf.rs, umetnica iz Rusije govorila je o ulozi Aide, o svom radu u Moskvi, a otkrila je i koje kompozitore voli.

"Dobar dan. Hvala vam puno na pozivu. Veoma mi je drago što sam ovde. Što se tiče Aide, ova uloga mi je od velikog značaja, jer sam dugo radila na tome. Ovo je veoma teška uloga. Ovo je vizit karta umetnika, na primer pevača. I dugo sam joj "prilazila", još u mladosti. I kada sam bila mlada, jako sam želela da pevam "Aidu", ali ovo je uloga koja zahteva određeni uzrast. A morate imati iskustva u radu u operi da biste izveli tako veliku ulogu, naslovnu ulogu u operi. Zbog toga sam je dugo ostavljala po strani i vratila sam se godinama kasnije. Jer ona ima mnogo psihički teških trenutaka, i mnogo tehnički teških trenutaka", rekla je Lidija Svetozareva za Telegraf.rs

Prvi put je u Srbiji i otkrila nam je kako izgleda njen rad u Moskvi

"U Moskvi sam solista opere Helikon. Imamo veoma veliki repertoar u pozorištu. Za razliku od, na primer, Srbije, pošto je Moskva ogroman grad, mi imamo mnogo operskih kuća. Naše pozorište je opera. Svake nedelje imamo predstavu. I svake nedelje postoje različite opere. Stoga je broj predstava u pozorištu veoma veliki. I, naravno, imamo sve svetske hitove. I "Travijata", i "Aida", i "La boem", i Karmen Sve što može biti u svetskoj operi imamo skoro sve na repertoaru. I, evo, poslednje predstave, poslednja premijera je bila Pučinijeva "Madam Baterflaj". Ali pevali smo prvu verziju iz 1904. godine, koji je u početku propao sa Pučinijem...", navela je Lidija.

Kada smo je pitali koji joj je omiljeni kompozitor, izdvojila je više njih.

"Imenovati omiljenog kompozitora je već složeno, jer ja u osnovi ja pevam Pučinija i Verdija sada, u periodu svojeg življenja. Naravno, obožavam i Čajkovskog, i Rimskog, i Korsakova, i Prokofjeva...", rekla je Lidija Svetozareva.

Ceo intervju poslušajte na snimku na početku teksta.

(Telegraf.rs)