Vatrena završnica Sloter festivala: Horor projekcije za finalno veče u Doljevcu

K. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Ulaz za posetioce se ne naplaćuje, a za publiku iz Niša besplatan prevoz polazi svakoga dana sa parkinga Doma vojske Srbije u 18.30 časova, dok je povratak svakodnevno po završetku programa

Foto: Zoran Ćirić

Vatro hodaj sa mnom, stoji uz naslov poznatog filma Dejvida Linča, koji je sinoć za sladokusce ponovo prikazan na bioskopskom platnu, a kao da se ta "vatra" odnekud preselila širom prostora nekadašnje klanice gde je sve, uprkos stravi i užasu, odisalo pravom toplinom, ali ne onom izazvanom letnjom žegom, nego sjajnom i pozitivnom atmosferom. Program drugog dana festivala otpočeo je tribinom "Horor u video klubovima" koja je održana u Nišu, a nastavljen u Doljevcu u večernjim satima projekcijama filma "Videoteka" i još desetak ostvarenja, računajući i prvu reprizu filma "Supstanca".

Muzički program večeri otvorio je novosadski bend Nothern Revival, a zatim su nastupali gosti iz Bugarske - bend Form of Existence, niški prekaljeni sastav "Gospodin Pinokio" i na samom kraju gosti iz Finske - bend "Doom Runner".

Zadovoljstvo i publike i izvođača, uz pozive na bis, značilo je samo jedno - a šta ćemo danas kad se sve bude završilo jer smo se taman navikli na lepo?!

Izgleda da je taj srednjišnji dan u trodnevnom festivalu prirodno "osuđen" na to da očekivanja budu na vrhuncu kao i zadovoljstvo, međutim "osuđen" je i na najnovije empirijske dokaze da sve što je lepo ima kraj, ali još uvek nije kraj i ono što sledi večeras predstavljaće svedočanstvo da nikad nije pravi kraj. Večeras žiri saopštava kome pripada nagrada "Zlatna macola".

Nego pođimo redom. U bioskopu "Slaughter Movie Hall" u 19.30 časova program otvara film "Radnička klasa ide u pakao". Ukratko, radnici iz fabrike koja je zatvorena posežu za natprirodnim u borbi za lično dostojanstvo. Ali da li će im prizivanje đavola pomoći protiv korumpiranih političara i lokalnih biznismena? Do kraja večeri, na ovom platnu publika će moći da pogleda još od 21.30 američki film Pričaj sa mnom i reprizu filma Čudovište. Na prostoru "Air Movie Screen" bioskopa od 20.30 čaosva na repretoaru je italijanski film Bunar, a odmah zatim od 22.30 sledi argentinski film Skup senki.

Tradicionalno, zadnje večeri festivala prvo na repertoaru "Water Movie Screen" bioskopa od 20.30 jeste dodela nagrade "Zlatna macola" i projekcija pobedničkog filma. Žiri će saopštiti svoju odluku, a podsećamo da ove godine radi u sastavu: Romen Rol, filmski radnik iz Luksemburga; Arpad Slančik, umetnik iz Subotice i Dejan Ognjanović, umetnički direktor Slaughter festivala. Nakon ceremonije dodele nagrade, od 23, sledi projekcija italijanskog filma Izgreban, a ukratko radnja ovog filma donosi priču: jedne noći sveštenik prilazi beskućniku i nudi mu hranu. Beskućnik ga napada i grebe po ruci pa pobegne. Sveštenik se razboli i za nekoliko dana pretvara se u zombija. Ova noćna mora budi i zakopane uspomene iz njegove prošlosti. Snimljeno crno-belo, bez dijaloga, jezivo i poetično.

Finalno veče ovogodišnjeg festivala u muzičkom programu donosi još četiri koncerta. Za početak od 20.15 Good Ol’ Bastards. Ovo je srpski bend koji su osnovala trojica drugara 2013. godine, pokušavajući da dođu do što većeg broja sledbenika na svom stoner/grunge pohodu, kako kažu kroz teško prohodne predele muzičke scene balkanskog poluostrva. Nastupali su uglavnom po Srbiji, ali i u Bugarskoj i u Rumuniji. Iza sebe imaju samizdat EP "…so many levels" i album "Fits Nice" u izdanju TIOLI Records, a značajan broj novih pesama nastalih nekoliko godina planiraju da objave na novom albumu. Sastav benda čine: Pirke na gitari, Ikši bas i vokal, Slave za bubanjevima i vokal. Zatim, od 21:15 sledi nastup mađarski power metal benda Mervom, koji je prožet simfonijskim elementima. Spajajući tehniku i dinamičan zvuk sa lirskim ženskim i moćnim muškim vokalima, istražuju često zanemarene, ali značajne društvene i lične probleme kroz mističan i slobodouman svet. Njihov album "Nuclear Creation" je objavljen juna 2023. godine. Grupu čine: Vincent "Naga" Smith: solo gitara, vokali Dana Bús: vokali, tekstovi Ádám Pető: gitara István Balog: bubnjevi.

Termin od 22.15 rezervisan je za novosadski Polywhy – post-hardcore/mathcore sastav, aktivan od 2019. godine. Iza sebe imaju više EP izdanja i singlova, a objavili su i nekoliko osveženih verzija svog demo-repertoara u obliku samizdata pod nazivom "Don’t You Want to Use Me". Kako navode u svojoj biografiji očekivano sinkopirana trzanja, melodični usponi i po prvi put prisutni očajnički krici, na spektru od umerenijeg post-hardcorea jednog Unwound, pa sve do nedvosmislene agresije Botch, vizuelno su podržani memljivim, savršeno jezivim vizuelnim rešenjem umetnice Sare Subotin, nalikujući horor mangi, koje je na jutjub izdanju prikladno animirano. Sama završnica festivala od 23.15 pripada gostujućem bendu iz Finske, globalne prestonice hevi metala, a to je Throat, bend koji je osnovan 2009. godine u finskom gradu Turku, poznati su po teškom, bučnom i mračnom rock zvuku. Početna ideja buke koja je na neki način prevazišla rok trajanja razvijala se do albuma "Manhole" (2013) i mini-albuma "Short Circuit" (2015). Naredni albumi "Bareback" (2018) i "Smile Less" (2021) skrenuli su s noise rocka, a "We Must Leave You" (2023) nastavlja razvoj sa najmelodičnijim i najmračnijim zvukom do sada. Bend je nastupao u Finskoj, Britaniji, Francuskoj, Belgiji, SAD i Estoniji, deleći binu sa Torche, Unsane, Big Business i drugim. Članovi grupe su: Vokali, gitara: J Mattila; Gitara, prateći vokali: A Juhakoski; Bas: L Leppänen; Bubnjevi: A Kinnunen.

Još ovaj put podsećamo, ulaz za posetioce se ne naplaćuje, a za publiku iz Niša besplatan prevoz polazi svakoga dana sa parkinga Doma vojske Srbije u 18.30 časova, dok je povratak svakodnevno po završetku programa. Obezbeđen je i besplatan parking za sve one koji dolaze svojim automobilima.

"Slaughter festival" se održava pod pokroviteljstvom Opštine Doljevac, Ministarstava kulture i Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

(Telegraf.rs)