Sastav „Srbski pravoslavni pojci” održaće koncert na Kolarcu

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U pitanju je poznati “a kapela” sastav koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike, koji postoji malo više od 12 godina.

Sastav „Srbski pravoslavni pojci” održaće večeras (19.00h) samostalan božićno – novogodišnji koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu uoči dočeka Srpske nove godine.

U pitanju je poznati “a kapela” sastav koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike, koji postoji malo više od 12 godina.

U svom repertoaru neguju pesme prvenstveno duhovnog, ali i nacionalnog, etno i starogradskog karaktera. Idejni tvorac i osnivač Srbskih pravoslavnih pojaca je Marko Kačarević, dok je Slava sastava Sveta Trojica – Duhovi.

Kako je otkrio Kačarević za Tanjug, sam koncert večeras će biti koncipiran tako da se realizuje u tri bloka – duhovni, etno i nacionalni. Biće izvedene pesme svih srpskih krajeva, a sam program će biti predstavljen na samom izvodjenju, tako da se repertoar na neki način drži u tajnosti do samog početka, objasnio je Kačarević za Tanjug.

„Srbski pravoslavni pojci” osnovani su 26. novembra 2011. godine kada su četiri prijatelja, kolege sa Teološkog fakulteta, rešila da svojim talentom za pesmu ulepšaju crkvena bogosluženja. Vremenom je ta ideja rasla, širio se spektar pesama, a onda je rastao i broj članova.

Tako su “Srbski pravoslavni pojci” postali redovan deo mnogih svetovnih okupljanja, a to prepoznaje i Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i 31. oktobra 2013. godine i daje blagoslov u svakom daljem njihovom radu na očuvanju srpske muzike.

Imali su veliki broj koncerata, akademija, nastupa, među kojima ansambl izdvaja pet velikih beogradskih koncerata.

Njihov prvi koncert bio je u holu Narodne banke Srbije 28. aprila 2014. godine.

Onda su 22. decembra 2015. godine u velikoj sali Kolarčeve zadužbine održali i svoj drugi koncert, koji je oborio sve rekorde posete Zadužbine (preko 1350 posetilaca), a u ovu ustanovu kulture su se vratili još dva puta na isti datum - 12. januara 2018. i 2019. godine.

U velikoj dvorani Doma sindikata, sadašnjoj Mts Dvorani, “Pojci” su nastupali 26. novembra 2016. godine. Tokom ovih 12 godina postojanja, oni su obogatili repertoar sa velikim brojem pesama, koje se čuvaju od zaborava.

Ansambl je u medjuvremenu postao rado viđen gost u srpskoj dijaspori, ali i često u poseti srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Od najvažnijih projekata izdvajaju im se učestvovanje u snimanju drugog CD-a za obnovu manastira Đurđevi stupovi kao i albuma za Vojsku Srbije.

U saradnji sa gradom Suboticom 2018. godine u 11 njihovih osnovnih i srednjih škola držali su predavanja o srpskoj tradicionalnoj muzici i nacionalnim simbolima, a 2019. imali su prvi kamp srpske tradicionalne muzike u istom gradu.

Osim toga, u saradnji sa opštinom Barajevo i Centrom za kulturu Barajevo po Vaskrsu 2018. godine su započeli rad sa srednjoškolcima iz te opštine i formirali svoj podmladak kome se priključio i veliki broj talentovane dece iz drugih opština i gradova.

"Srbski pravoslavni pojci" su juna 2019. godine dali svoj doprinos u obeležavanju 20 godina od NATO agresije na Srbiju uz snimanje CD-a „Trilogija sa Košara”, autora pesama Nevena Milakovića i kompozitora Saše Popovića Vuka.

Na taj način su predstavili bitku na Košarama sa umetničke strane i taj herojski čin mladih ljudi prema svojoj otadžbini kroz pesmu sačuvali od zaborava.

(Telegraf.rs/Tanjug)