Kako je nastala pesma "Wake Me Up Before You Go-Go": Ideja koja je oduševila Džordža Majkla

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U pitanju je hit grupe Wham! iz 1984. godine

Prošlo je sedam godina od smrti Džordža Majkla, a ovaj muzičar je tokom života napravio veliki broj pesama koji su postali svetski hitovi. Među njima je i "Wake Me Up Before You Go-Go" grupe Wham, kojoj je pripadao čuveni pevač zajedno sa Endruom Ridžlijem.

Evo i kako je nastao ovaj hit iz 1984. godine

Endru Ridžli je živeo kod kuće sa roditeljima, a on i Džordž Majkl su koristili sobu u kući da naprave svoje demo snimke. Jednog dana, Ridžliju je bio potreban poziv za buđenje, pa je ostavio poruku za svoju mamu na vratima. Napisao je: "Probudi me" ("Wake me up"), i shvativši da je duplirao reč, završio rečenicu sa "pre nego što odeš odeš"("before you go go").

Džordž Majkl se oduševio i odlučio je da ga upotrebi kao naslov pesme. Majkl je sastavio pesmu pod nazivom "Wake Me Up Before You Go Go" i postala je Wham-ov prvi hit na tlu Sjedinenih Američkih Država.

Pesma se otvara sa četiri ponavljanja reči "jitterbug", sa pucketanjem prstima između. Jitterbug (Džiterbag) je bio popularan ples tridesetih godina prošlog veka; u kombinaciji sa pucketanjem prstima i tekstovima koji se vraćaju u nevinija vremena, pomaže da pesma da retro osećaj. Još jedan povratak: stih "Ti činiš da sunce sija jače od Doris Dej" ("You make the sun shine brighter than Doris Day"), koja se odnosi na pevačicu-glumicu koja je bila popularna četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.

Ovo je bila prva numera grupa Wham! snimljena za album" Make It Big". Urađeno je u studiju Sarm West u Londonu. Prema Krisu Porteru, koji je osmislio sesiju, nisu radili sa demo snimka kao što je to bio standardni protokol. Džordž Majkl je imao pesmu u glavi i snimljena je sa živim bendom.

"Go-go" je inače plesni klub, a ples je tema ove pesme, koja priča priču o momku koji se do ušiju zaljubljuje u svoju devojku, i ljut kada sazna da je plesala dok je on spavao. On traži da ga ubuduće probudi pre nego što ode.

Ovo nije prvi "go-go" hit; Grupa Smokija Robinsona The Miracles postigla je gol 1965. sa "Going To A Go-Go". Iste godine Dobi Grej je imao manji hit sa pesmom "See You At The Go-Go", a Li Dorsi je 1967. dospeo na listu "Go-Go Girl", koju je napisao Alen Tusen. Otprilike u vreme kada je ova pesma objavljena, američka grupa Go-Go's bila je velika.

Džordž Majkl (rođen kao Georgios Panajotu) i Endru Ridžli upoznali su se u školi Buši Mids u Hertfordširu kada su obojica bili u ranim tinejdžerskim godinama. Sprijateljili su se i nakon što su završili školu napravili su demo za pesmu "Wham! Rap" u kući roditelja Endru Ridžlija, koji je preuzela izdavačka kuća Innervision i objavila bezuspešno. Njihovo sledeće izdanje "Young Guns (Go For It)" bilo je uspešnije i popelo se na 3. mesto u Velikoj Britaniji.

Nakon toga usledile brojne pesme, poput "Last Cristmas", "Careless Whisper", "Freedom" i ostale koje su postale hitovi.

(Telegraf.rs/izvor: songfacts.com)