Novogodišnji gala koncert svetske muzičke senzacije Tamare Rađenović na Kolarcu

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Uz zvezdu koncerta Tamaru Rađenović nastupiće i internacionalno priznati virtuoz na violini Robert Lakatoš

Foto: Emanuela Tassan Lukić

Posle grandioznog koncerta 2022. u prepunoj velikoj dvorani Kolarca, Beograd ponovo dočekuje svetsku muzičku zvezdu iz Londona, soprana Tamaru Rađenović.

Mlada diva koja je ove godine uvrštena na prestižnu Forbsovu listu 30 najperspektivnijih ličnosti Evrope mlađih od 30 godina u oblasti kulture i umetnosti, i to kao jedina iz sfere operskog pevanja, će 27. decembra 2023. od 20 časova zajedno sa renomiranim violinistom Robertom Lakatošem održati gala koncert “Novogodišnja čarolija”.

Uz zvezdu koncerta Tamaru Rađenović nastupiće i internacionalno priznati virtuoz na violini Robert Lakatoš. Njih će na sceni Velike dvorane pratiti preko 80 izvođača, Simfonijski orkestar Belgrade classic, hor Beli anđeo, a pod dirigentskom palicom proslavljenog maestra Srboljuba Dinića.

Robert Lakatoš će na koncertu svirati violinu Antonija Stradivarija iz 1709. godine, iz privatne kolekcije čuvenog gudalara Vladimira Radosavljevića.

Najavljen je veliki produkcijski iskorak, kako u muzičkom, tako i scenskom nastupu, u svečanom duhu najotmenijih gala koncerata svetskih koncertnih dvorana.

Foto: Emanuela Tassan Lukić

Publika će uživati u brižljivo biranom programu sastavljenom od hitova klasike i filmske muzike. Čuće se nekoliko magičnih obrada našeg poznatog kompozitora Konstantnina Blagojevića. Uz podršku direktno iz Gareth tima premijerno će u Srbji biti izvedena kompozicija "Io ti penso amore" koju u originalu izvodi David Gareth i Nicole Scherzinger.

Koncerti Tamare Rađenović su prepoznati kao najuzbudljiviji događaji klasične muzike za koje se traži karta više. U prilog tome govori činjenica da je sopranska zvezda opersku umetnost podigla na jedan viši nivo. Pored nesvakidašnjih koncerata, koji su spoj bogatstva njenog vokala i fasinantnog scensko-vizuelnog nastupa, princeza klasične muzike je napravila futuristički iskorak u prezentovanju operske umetnosti i u digitalnom svetu.

Foto: Emanuela Tassan Lukić

Visokoprodukcijski spotovi operskih numera koje Rađenović prezentuje na svojim muzičkim platformama beleže milionske preglede. Poslednji u nizu, spot za numeru "Por una cabeza" , je za samo mesec dana emitovanja premašio brojku od fascinantnih 2,3 miliona pregleda što je retkost u branši klasične muzike.

I prethodni spotovi doživeli su ogroman uspeh na Tamarinom YouTube kanalu (oko šest miliona pregleda) i ekskluzivno se emituju u kontinuitetu na britansko-kanadskom Cmusic kanalu.

Velika Monserat Kabalje je predvidela planetarnu karijeru Tamare Rađenović, koja je bila njena poslednja učenica, a sopranska zvezda već dostiže zvezdane, lirske visine o kojima je govorila španska diva.

Za beogradski koncert u prodaji je ostao još mali broj karata preko sajta tickets.rs

Tamara Rađenović, biografija

Impresivna biografija svetski priznate sopranistkinje Tamare Rađenović 2023. godine obogaćena je još jednim prestižnim priznanjem. Ona je uvrštena na respektabilnu Forbsovu listu najuticajnijih ličnosti mlađih od 30 godina - „30 Under 30 Europe”, u kategoriji „Umetnost i kultura”.

Ova 28-godišnja umetnica živi i radi u Londonu odakle je i otopočela njena svetska karijera. Pre pet godina je diplomirala solo pevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji Royal College of Music u Londonu. Tamara je prva umetnica sa prostora bivše Jugoslavije i još uvek jedina koja je primljena na odsek solo pevanja na koledžu koji je već dugi niz godina rangiran kao najbolji muzički konzervatorijum na svetu. Od Britanaca je dobila stipendiju da nastavi svoje master studije na ovom prestižnom konzervatorijumu i od prošle godine stekla je rezidencijalni boravak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Njen talenat je potvrdila svetski poznata opera diva Monserat Kabalje. Tamara je imala čast da sarađuje sa njom od svoje 19. godine do kraja Montseratinog života, kada je Tamara imala 23 godine. Tamara je nastupala na gala koncertima velike dive. Danas, Tamara je deo Montserrat Caballe’s fondacije, za koju je nastupala na božićnom koncertu u Barseloni, prikupljajući sredstva za mlade umetnike.

Do sada je nastupala u 14 zemalja, između ostalih, u Španiji, Italiji, SAD, Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Mauricijusu, Sloveniji… Tamara je do sada imala i nekoliko solističkh koncerta u njujorškom Karnegi holu, a planiran je još jedan u toku naredne sezone.

Svojim nastupima Tamara donosi drugačiju perspektivu na klasičnu muziku. Za nju, muzika nema granica i ona opersku umetnost izvodi iz klasičnih okvira kombinujući je sa svim umetničkim formama koje nam se nude u raznovrsnoj svetskoj sceni.

Koncerti Tamare Rađenović već su prepoznati kao najuzbudljiviji događaji klasične muzike na našim prostorima za koje se traži karta više. U prilog tome govori činjenica da je sopranska zvezda opersku umetnost podigla na jedan viši nivo. Pored nesvakidašnjih koncerata, koji su spoj bogatstva njenog vokala i fasinantnog scensko-vizuelnog nastupa, princeza klasične muzike je napravila futuristički iskorak u prezentovanju operske umetnosti i u digitalnom svetu.

Visokoprodukcijski spotovi operskih numera koje Rađenović prezentuje na svojim muzičkim platformama beleže milionske preglede. Poslednji u nizu, spot za numeru Por una cabeza , je za samo mesec dana emitovanja premašio brojku od fascinantnih 2,3 miliona pregleda što je retkost u branši klasične muzike.

I prethodni spotovi doživeli su ogroman uspeh na Tamarinom YouTube kanalu (oko šest miliona pregleda) i ekskluzivno se emituju u kontinuitetu na britansko-kanadskom Cmusic kanalu.

Tamara takođe postiže impresivan uspeh u Srbiji, gde je do sada imala četiri solistička nastupa u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine uz pratnju simfonijskog orkestra i hora, kao i nastupe u novosadskoj Sinagogi i Gradskoj kući. Nakon velikog uspeha koncerta u decembru 2022. godine, koji je bio munjevito rasprodat, njen menadžment je odlučio da to postane tradicija i da svake godine Beogradu priredi novogodišnji spektakl.

Robert Lakatoš, violina, biografija

Dobitnik je prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada, od kojih se izdvaja prva nagrada na Internacionalnom violinskom takmičenju u Pamploni (Španija, 2017). Nastupao je sa simfonijskim orkestrima iz zemlje i inostranstva, sarađivao s mnogim eminentnim dirigentima.

Završio master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, nastavio studije u Cirihu i usavršavao se kod vrhunskih umetnika poput Rosenda i Rahlina. Profesor je violine na

Akademiji umetnosti u Novom Sadu i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Umetnički je vođa Kamernog gudačkog ansambla Roberta Lakatoša.

Dobitnik je nagrade Iskra kulture 2017, priznanja Zavoda za kulturu Vojvodine koje se dodeljuje za savremeno stvaralaštvo mladom umetniku do 35 godina.

Robert svira violinu Antonija Stradivarija iz 1709. godine, iz privatne kolekcije čuvenog gudalara Vladimira Radosavljevića.

(Telegraf.rs)