Novi koncert iz ciklusa "Muzikom kroz muzej" večeras u Istorijskom muzeju Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Program koncerta čine, osim kompozicije iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije, takođe i dela dva autora - Karla Rejnekea - "Trio za obou, hornu i klavir" sa četiri stava (Allegro moderato, Molto vivace, Adagio, Allegro ma non troppo) i Hajnriha von Hercongenbergera - "Trio za obou, hornu i klavir" (Allegretto, Presto, Andante con moto, Allegro)

Klavir / Foto: Pixabay

Istorijski muzej Srbije i udruženje „Unica Art” večeras organizuju koncert tria koji čine oboistkinja Marija Lazić, hornista Igor Lazić i pijanista Marko Bogdanović, kao četvrti nastup klasične i popularne muzike u okviru četvrte sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Kako je navedeno iz ove ustanove kulture, na zahtev publike, tokom četvrte sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” u sali će u posebnoj vitrini biti izložene neke od nota kompozicija srpskih umetnika iz notne arhive Muzeja, koje se izvode na svakom koncertu u aranžmanima samih muzičara.

Program koncerta čine, osim kompozicije iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije, takođe i dela dva autora - Karla Rejnekea - "Trio za obou, hornu i klavir" sa četiri stava (Allegro moderato, Molto vivace, Adagio, Allegro ma non troppo) i Hajnriha von Hercongenbergera - "Trio za obou, hornu i klavir" (Allegretto, Presto, Andante con moto, Allegro).

Marija Lazić diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavala se na majstorskim kursevima Klausa Lajnbahera (Austrija) i Alfa Nilsona (Švedska). Tokom školovanja osvojila veliki broj Prvih i Specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Sa duvačkim triom osvojila je Prvu nagradu na Republičkom takmičenju i dobila stipendiju za usavršavanje na ISA u Austriji, gde je održala veliki broj koncerata u Beču, Semeringu, Rajhenau i Badenu.

Kao solista nastupala je uz pratnju orkestara: “Gudači Sv. Đorđa”, “Pro Klasika”, Umetničkim ansamblom “Stanislav Binički”, Simfonijskim orkestrom RTS-a, orkestrom Opere Narodnog pozorišta.

Ona nastupa u različitim kamernim ansamblima: sa duom „Oboa i Harfa“ od 2012. godine održala je veliki broj zapaženih koncerata širom Srbije, u srpskoj enklavi Velika Hoča na Kosovu, na Harfa festu 2016. u Beogradu, 2017. u okviru projekta „Meditacije“ nizom koncerata u Istri (Hrvatska) predstavila je dela srpskih kompozitora.

Od 2003. godine Lazić je zaposlena u orkestru Opere u Narodnom pozorištu u Beogradu, član je orkestra "Camerata Serbica" od 2006, Solo oboa Opere i Teatra Madlenianum od 2018., a od 2020. i Solo oboa orkestra Opere Narodnog pozorista.

Igor Lazić (45), rođen u Beogradu, hornu je počeo da svira sa deset godina, a studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti, gde je 2005. magistrirao.

Studije je nastavio na Visokoj školi za muziku u Trosingenu (Nemačka), gde je zavšio najviši nivo studija iz oblasti muzike.

Od 2001. do 2011. godine Igor Lazić je bio solo hornista Beogradske filharmonije, a sada radi na katedri za kamernu muziku FMU u zvanju vanrednog profesora.

Učestvovao je u radu raznih kamernih ansambala, kao što je Brass- ansambl FMU, Beogradski kvartet horni, “Isang Yun” ansambl nove muzike, ansambl rane muzike “Altemusik” i drugih.

Marko Bogdanović (41) iz Beograda maturirao je na odseku za klavir Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" u rodnom gradu, a diplomirao je na odseku za klavir FMU.

On je umetnički saradnik međunarodnih konkursa, festivala i masterklasova u Srbiji, Sloveniji i Italiji. Sarađivao je sa dirigentima i instrumentalistima kao što su Srboljub Srba Dinić, Betka Bizjak, David Valter, Frančesko di Roza, Lajoš Lenčeš.

Zaposlen je kao klavirski saradnik u MŠ "Stanković" u Beogradu, a angažovan je i kao spoljni umetnički saradnik na Muzičkoj akademiji na Cetinju na Katedri za duvačke instrumente. Veoma je aktivan kao kamerni muzičar u raznim intrumentalnim i vokalno-instrumentalnim ansamblima.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu biće u prilici da pogledaju koncert online na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već sutradan, gde se nalaze i svi snimci koncerata prethodnih sezona ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Inače, u Istorijskom muzeju Srbije je u toku izložba „Čekajući stalnu postavku”, koju zainteresovani građani mogu da posete svakoga dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 20 časova.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)