Priča o grupi Wham! Kako je Džordž priznao Endruu da je gej, kako su preko Kine stekli svetsku slavu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bili su jedan od najpopularnijih muzičkih sastava osamdesetih

Foto: Profimeida/Phil Loftus/Capital pictures

Grupa Wham! bila je jedna od najuspešnijih sastava osamdesetih, koja je objavila pesme kao što su "Last Christmass", Careless Whisper", "Wake Me Up Before You Go Go" i druge. O duu, koji su činili Džordž Majkl i Endru Ridži,, dokumentarac je napravio Netfliks.

U ovom dokumentarnom filmu publika je mogla da sazna brojne detalje. Kao, na primer, kako je Džordž Majkl priznao Endruu Ridžiliju da je homoseksualac.

Nakon snimanja spota za pesmu "Club Tropicana" na Ibici, ekipa je želela da na ovom španskom ostrvu ostane još koji dan.

"Jednog jutra zazvonio mi je telefon. Bio je to Džordž. Pitao me mogu li doći kod njega u sobu da popričamo. Prošao sam kraj bazena i bio sam kod njega u sobi. Unutra je bila i Širli, prekinuli smo, ali smo bili dobri prijatelji. Džordž me pogledao i kazao: "Nisam znao kako da ti ovo saopštim, ali ja sam gej. Ako ne gej, onda sigurno biseksualan", prisetio se Endru tog dana i dodao:

"Njegova seksualnost nije imala nikakvog uticaja na nas. Hteo sam da bude srećan", rekao je Endru.

Džordž je hteo da tu informaciju saopšti i roditelji, ali se od te ideje ipak odustalo.

Wham! je imao veliki uspeh u matičnoj Velikoj Britaniji, ali iz ovog sastava su hteli da budu i popularni i u ostalim delovima sveta. Pre svega u Americi. Njihov menadžer, Sajmon, Nejpier-Bel, odlučio je da ugovori nastup. Ali ne u Americi, već u Kini.

"Mi smo prva moderna pop grupa koja je otišla tamo. Privukli smo pažnju na sebe. Odmah su nam počeli stizati pozivi iz celog svijeta. Sve se promenilo u i Americi nakon nastupa u Kini", rekli Džordž i Endru, kada su se prisećali nastupa u Kini iz 1985. godine.

Grupa Queen je bila ta koja je trebalo prva da nastupi Kini. Ipak, menadžer sastava Wham! se snašao. Kinezima je poslao plakat Endrua i Džordža, gde su dva "obična" mladića koja pevaju, i takođe plakat sastava Queen, gde su Fredi Merkjuri i ekipa u "ekstravagantnom izdanju".

Kinezi su odabrali Wham! na kraju.

Kraj ovog sastava došao je 1986. godine, kada su održali veliki koncert na stadionu Vembli pred 72.000 ljudi. Program je trajao čak 8 sati.

"Na kraju koncerta Džordž me je zagrlio. "Ništa ovo ne bih mogao bez tebe", rekao mi je", naveo je Endru i dodao:

"Wham! su dvojica mladića. Wham! nije zamišljen za sredovečnost. Mi smo svoje snove ispunili."

"To je bio najprijateljskiji razlaz u povijesti muzike", rekao je Džordž Majkl, prenosi 24sata.hr.

(Telegraf.rs/izvor: 24sata.hr/Renato Jukić)