Kako je nastala čuvena pesma Jasmina Stavrosa: Trebalo je 5 sati da nastane, a u Rumuniji je bila veliki hit

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju je pesma "Umoran"

Jasmin Stavros, koji je preminuo nakon borbe sa teškom bolešću, imao je veliki broj hitova. Jedan od najvećih je i onaj iz 1989. godine pod nazivom "Umoran".

Pesma je bila toliko popularna, da je u Rumuniji imala čak 17 različitih verzija.

"Čuo sam pet ili šest rumunskih verzija pesme "Umoran". Puštao mi ih je Stevo Cvikić. Bile su mi zanimljive, svaka na svoj način", rekao je svojevremeno za 24sata.hr Jasmin Stavros.

Autor megahita, pokojni Rajko Dujmić, bio je silno razočaran činjenicom da je "Umoran" neutemeljeno i lažno u Rumuniji proglašena narodnim dobrom.

"I nju i "Dao bi sto Amerika" i "Kad se prijatelji rastaju"... Posebno "Dao bih sto Amerika", to je najjača pesma u mojoj karijeri. "Umoran" je sinonim za Stavrosa, ali mislim da "Amerika" najjače prolazi na koncertima", rekao je Stavros.

Pesma je nastala tako što je posle svirke Stavros došao u zagrebački "Saloon". Stevo Cvikić je bio di-džej, a pored njega je sedeo Rajko Dujmić.

Na pitanje Dujmića kako je, Stavros je iskreno odgovorio:

"Ja kažem "Umoran sam kao pas", a on opet "Šta si?". Ja ponovim "Umoran sam", a on "Super, imamo naslov za pesmu". Potom smo nas trojica otišli kod Rajka kući. Seo je za klavir, Stevo pored njega s papirom u rukama, a ja stajao uz njih dvojicu. Do 8 u jutro pjesma je bila gotova. I odmah sam znao da imam hit", rekao je svojevremeno Stavros.

Jasmin Stavros - "Umoran":

(Telegraf.rs/izvor: 24sata.hr/Tatjana Pacek)