Treća sezona Balkanrock Sessions je spremna: Poznato i ko nastupa

U prve dve sezone mogli ste da čujete 15 različitih bendova iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, pa čak i Velike Britanije

Foto: Angelina Kačunković

Treća sezona muzičke web-emisije Balkanrock Sessions počinje 12. septembra na Balkanrock Youtube kanalu. Poslušali smo naše gledaoce i nova sezona biće obogaćena tvrđim zvukom sa još sedam novih izvođača.

U prve dve sezone mogli ste da čujete 15 različitih bendova iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, pa čak i Velike Britanije, koji su odsvirali preko 100 različitih pesama i uz to otkrili zanimljivosti iz svojih karijera. Svi izvođači su i dalje tu, besplatno dostupni da ih pogledate kad god želite na Balkanrock Youtube kanalu.

Ko nastupa u trećoj sezoni?

Od 12. septembra na svake dve sedmice, ponedeljkom u 20h, izlaziće novi Balkanrock sessions. Izvođači koji čine treću sezonu su: Bjesovi, Mud Factory, Bohemija, Šajzerbiterlemon, Sv. Pseta, Rebel Star, Sink

Pogledajte teaser za novu sezonu:

„Krv, suze, nojz“ – Bend Neprijatelj Prelazi Zeku live albumom zaokružuje deceniju rada!

Novosadski bend Neprijatelj Prelazi Zeku objavio je digitalno izdanje „Krv, suze, nojz“ za diskografsku kuću Multimedia Music.

Svojim četvrtim albumom bend Neprijatelj Prelazi Zeku zaokružuje deceniju rada. U odnosu na prethodne albume, ovaj je koncipiran kao live izdanje.

„S obzirom na pandemiju i nemogućnost održavanja koncerata, smatrali smo da online koncerti nisu naš fazon jer koncert nije koncert ako nema publike koja upotpunjuje atmosferu. Stoga, kao logično rešenje nametnulo se snimanje novog materijala uživo“ pojašnjavaju članovi benda.

Album je sniman u toku leta 2021. godine u prostorijama „Chameleon rental“ u Rumi, u saradnji sa tonskim snimateljem Milošem Đajićem. Miks i mastering radio je Oliver Popovski, dok aranžmane potpisuje ceo bend. Za izgled omota zaslužan je Miroslav Crveni a dizajn logotipa uradio je Branislav Bešlin.

Bend Neprijatelj prelazi Zeku okupio se 2012. godine u Novom Sadu. Od samog starta čini ga ista petorka: Zoran Gagić (vokal), Oliver Popovski (gitara), Stefan Pajević (gitara), Davorin Vrhovac (bas) i Miroslav Crveni (bubanj).

Već prekaljeni, sa jasnim stavom i neiscrpnom inspiracijom, svojevrsnom energijom, poznat publici kao sastav koji bolje zvuči uživo nego na albumu. Beskompromisno angažovani tekstovi pozivaju pojedince na buđenje iz letargije a uporedo sa tim upiru prstom na odgovorne za celokupno stanje društva.

„Za deset godina zajedničkog rada ovaj album možemo nazvati najličnijim jer je Zoki, vokal benda, pisao sve tekstove a kao što to inače biva inspiraciju je nalazio u svakodnevnom životu. Ovaj put se dotakao iočinstva jer je u toku nastajanja albuma trojica članova dobilo prinove“ kažu Zeke i dodaju da album „Krv, suze, nojz“ predstavlja suštinu postojanja ovog benda i na ovaj način otvaraju novo poglavlje svoje egzistencije tumaranja muzičkim svetom.

Album „Krv, suze, nojz“ benda Neprijatelj Prelazi Zeku dostupan je na svim relevantnim muzičkim platformama, kao i na YouTube kanalu Multimedia Music.

Nove pesme Bjesova na otvaranju treće sezone Balkanrock Sessions!

Najpoznatiji rok sastav iz Gornjeg Milanovca, Bjesovi, otvoriće treću sezonu muzičke web-emisije Balkanrock Sessions. Nakon njih, na svake dve sedmice, uslediće šest drugih izvođača, a to su Sv. Pseta, Šajzerbiterlemon, Mud Factory, Bohemija, Sink i Rebel Star.

U ponedeljak, 12. septembra, od 20 časova, na Balkanrock Sessions YouTube kanalu imaćete priliku da čujete nove pesme Bjesova i odgovore Zorana Marinkovića, frontmena benda, na naša pitanja o počecima benda, izazovima, planovima i drugim projektima.

Muzički sastav Bjesovi oformljen je krajem osamdesetih u Gornjem Milanovcu. Pored nekoliko promena imena (Bader Majnhof, Sent Galen, Čajna Blu, pa tek onda Bjesovi) i svog muzičkog, grandž izražaja, bend je privlačio pažnju svojom postavom. Naime, pored gitare, basa i bubnja, bend je u početku imao dva pevača, što je bilo neobično.

Sedam godina od poslednjeg studijskog albuma, Bjesovi dolaze na Balkanrock Sessions sa novim muzičkim materijalom, koji možete pogledati od 12. septembra u 20h na Balkanrock Youtube kanalu.

Do tada, zapratite Balkanrock na Youtube i pogledajte neke od prethodnih 15 izvođača koji su nastupali na Balkanrock Sessions.

„Iskon u Sinagogi“ - Koncerti grupe Iskon u Subotici i Novom Sadu

Iskon će održati dva koncerta u razmaku od sedam dana, u dva monumentalna zdanja - u Subotičkoj sinagogi 17. septembra i u Sinagogi u Novom Sadu 24. septembra.

Više od dve decenije, grupa Iskon neguje tradicionalnu muziku Balkana, nastupajući na festivalskoj sceni Turske, Francuske, Rusije, Mađarske, Švajcarske, Grčke, Slovenije, BiH, ali i na brojnim festivalima i manifestacijama širom Srbije.

„Nastupi grupe Iskon su danas dragocena mogućnost da se prisustvuje sazivanju, rekreiranju i najposle makar i kratkom ovaploćenju lekovitog narodnog duha iz naše kolektivne starine, koji je uistinu odavno zatomljen, ali je sasvim sigurno – živ i potreban svakom ljudskom biću koje pati zbog osećaja suštinskog nepripadanja ili nesuštinskog pripadanja ovoj stvarnosti koju delimo. Otuda nam se Iskon, posle dve decenije trajanja, nije vratio nasumično, nego nam je stigao – spasonosno“ napisao je novosadski književnik i kantautor Miloš Zubac u svojoj knjizi „Četvrta zemlja“.

Na koncertima „Iskon u Sinagogi“ nastupiće dugogodišnji prijatelji i saradnici grupe Iskon: Bakoš Arpad iz Čantavira, Bojana Brdarić iz Sombora, Miloš Zubac iz Novog Sada kao i hor Sv. Roman Melod iz Subotice.

Foto: Nataša Žeželj

Iskon nastupa u sastavu: Milanka Nastasović i Olja Njaradi (vokali), Dejan Anđelović (frula, tarabuka), Nebojša Brdarić (kaval, frula, jermenski duduk), Filip Jović Vujaković (klarinet, gajde), Balša Pešikan (violina, makedonska tambura), Nikola Birač (čalgija) i Ognjen Šućur (tapan, tarabuka, def).

Iskon predano radi i na diskografiji koja će budućim generacijama ostaviti u amanet svoje viđenje muzičkog nasleđa naroda koji žive na području Balkana. Na predstojećim koncertima promovisaće i album „Drugovanje“ koji će u drugoj polovini septembra biti objavljen za diskografsku kuću Multimedia Music.

U nastavku treće sezone Balkanrock Sessions nastupio je mladi beogradski sastav Sv. Pseta (св. Псета). U ponedeljak, 26. septembra od 20h, instrumentalni lavež koji proizvode Aleksandar Obućina, Nemanja Ćirić i Miloš Đerković je premijerno emitovan na Balkanrock YouTube kanalu.

Energični trio Sv. Pseta na Balkanrock Sessions

Bend nosi naziv po dominikanskom redu monaha (Psi gospodnji). Oformljen je 2017. godine i činili su ga Aleksandar na gitari i neumorni Nemanja na bubnjevima. Za potrebe koncerta Na zidiću 2019. godine, od bratskog benda Gazorpazorp pozajmili su basistu Miloša i od tada bend nastupa kao instrumentalni trio.

Svoj album prvenac pod nazivom “Koliko samo tajni” objavljuju 2018. godine. Kako po zvuku, tako i po formi, ovo izdanje je nesvakidašnje instrumentalno iskustvo ispresecano isečcima radijskih voditelja i prožeto radijskim džinglovima.

Nazivi njihovih pesama su njihovi tekstovi, a prema rečima članova benda, kada bi se njihov instrumental preveo u reči, ključna reč bi bila – ljubav. Nastupi sastava Sv. Pseta nisu standardni i predvidivi već su performans u kojem se izliva energija, dočarava emocija i otkrivaju tajne.

Upravo takav nastup, uz zabavne odgovore na nesvakidašnja pitanja, vas očekuje na Balkanrock Sessions YouTube kanalu. Naravno, tu nije kraj jer već 10. oktobra Šajzerbiterlemon nastupa sa novim albumom “Na dugačkim poljima”.

Otvaranje Rockam Dorćol festivala promocijom Balkanrock Sessionsa

Drugi Rockam Dorćol festival očekuje nas u petak i subotu, 7. i 8. oktobra. Grupa M.O.R.T. nastupa prvi put u Srbiji posle tri godine, Nikola Vranjković prvi put u višedecenijskoj karijeri osvaja Dorćol Platz, a i ostali bendovi združeni iz čitavog regiona planiraju da naprave šou za pamćenje.

Pored koncerata, u petak 07. oktobra čast da otvara festival je pripala ekipi iz Balkanrock Sessionsa koji će ovom prilikom predstaviti i promovisati svoj rad.

Muzički portal Balkanrock je od prošle godine, na svom YouTube kanalu i streaming platformama, pokrenuo Balkanrock Sessions. Svojevrsna kombinacija živog nastupa muzičkog sastava i njihovog odgovora na nesvakidašnja pitanja jeste Balkanrock Sessions, upakovan u muzičku, polučasovnu web emisiju koja se emituje svakog drugog ponedeljka na Balkanrock Sessions YouTube kanalu. Kroz Balkanrock Sessions portal Balkanrock želi da promoviše autorsko stvaralaštvo u muzici, unapredi i proširi trenutnu ponudu online koncerata u regionu, osnaži mlade bendove, publici pruži najbolji mogući užitak i informiše je o alternativnoj sceni na ovim prostorima.

Tokom prve dve sezone nastupalo je više od 15 izvođača iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, čak Velike Britanije. Odsvirali su više od 100 pesama i podelili su sa gledaocima i gledateljkama zanimljive priče iz svojih karijera. Nakon inicijalne, prve sezone, veoma uspešne druge, početak treće sezone pokazao je značajno veću zainteresovanost publike za web-emisiju Balkanrock Sessions, što je rezultat uspešno postavljenih osnova tokom prve dve sezone, te rasta i razvoja produkcije Sessionsa. Time se u digitalnim medijima muzička web-emisija Balkanrock Sessions pozicionirala kao format za kojim postoji značajna potražnja.

Zašto je ovakav format promovisanja kulturnih sadržaja važan, između ostalog, ekipa koja sprovodi Balkanrock Sessions predstaviće u Dorćol Platzu, 7. oktobra od 18h. Na samom startu novog Rockam Dorćol festivala gledaćemo i slušati, promatrati i razmatrati sve ono što je ovaj deo Balkanrock tima do sada postigao.

U priloženom saopštenju možete pronaći više informacija.

(Telegraf.rs)