Gitara koja se raspala kada i Oasis: Na aukciji omiljeni instrument Noela Galagera koji je navodno razbio Liam

Gitara će biti prodata sa originalnom tvrdom futrolom i pismom o autentičnosti koje je potpisao Noel Galager

Foto: Profimedia/mct

Gitara Noela Galagera, koju je razlupao u noći kada se Oasis raspao, biće izložena na aukciji u maju. Model Gibson ES-355 je navodno slomio njegov brat Liam Galager nakon burne svađe i uoči nastupa 2009. godine.

Oasis je trebalo da bude headlajner na festivalu Rock en Seine u Parizu kada su se Liam i Noel Gallagher posvađali. Liam je na kraju izašao iz njihove i bacio šljivu na zid na izlasku, navodi HuffPost. Zatim se vratio i zamahnuo Gibsonom i razbio ga o zemlju.

Taj i ostali nastupi su im otkazani i to je bio kraj Oazisa. Noel je u izjavi rekao da "jednostavno ne može da nastavi da radi sa Liamom ni dan duže". Liam je negirao da je razbio gitaru svog brata, rekavši da je zapravo bilo obrnuto, tj. da je to učinio Noel.

Gibson ES-355 se smatra jednom od Galagerovih „najvažnijih gitara“ i bio je njegov omiljeni instrument od 1996. do 2011. Restauriran je nekoliko godina nakon incidenta. Filip Debreuje, koji je takođe radio i na instrumentima Džefa Beka, Igija Popa i Marka Ronsona, ponovo je sklopio gitaru i ona će se uskoro naći na aukciji.

Gitara će biti prodata sa originalnom tvrdom futrolom i pismom o autentičnosti koje je potpisao Noel Galager.

Razbijena gitara je simbolična i prema rečima domaćina aukcije, Galerije Artpeges, ona "sama po sebi simbolizuje dušu i istoriju grupe: razbijena u poslednjoj oluji 28. avgusta 2009. na festivalu Rock en Seine, te oličava intenzivnu i burnu karijeru najpoznatije grupe '90-ih."

Aukcija je zakazana za 17. maj, a početna cena je približno 162.786 dolara.

(Telegraf.rs)