Britanski istraživači tvrde: Zbog ove pesme smanjen je broj samoubistava mladih

Pesma je povezana sa povećanim brojem poziva telefonskoj liniji za revenciju samoubistava

Foto: Profimedia/Zuma / SplashNews.com

Novo istraživanje British Medical Association je objavilo na BMJ-u kako pesma američkog repera Logic “1-800-273-8255” spasava živote, i to one najranjivije, živote mladih. Odnosno, kako se od objave pesme povećao broj poziva njihovoj telefonskoj liniji za prevenciju samoubistava i time se smanjio broj samoubistava među tinejdžerima.

“I don’t wanna be alive”, refren koji je postao TikTok trend, možda refrenom ne obećava pozitivan ishod, ali pesma je okarakterisana kao pozitivno uticajna. Osim TikToka, uspešna je i na YouTubeu gde broji 431 miliona pregleda do sada.

Pesma je objavljena još 2017. i ubrzo potom organizacija je primetila veliki rast broja poziva na njihovu liniju – odnosno povećanje od 50%. Uz to, BMA istraživanje o suicidu je još ranije otkrilo da je za 5.5% smanjen suicid za mlade od 10-19 godina, odnosno 245 manje suicida je zabeleženo u toj godini.

Zaključak koji je naveden u BMJ-u jeste da je pesma povezana sa povećanim brojem poziva telefonskoj liniji. Stopa samoubistava je bila manja u vreme kada se na društvenim mrežama najviše razgovaralo o pesmi. 

Znati da muzika utiče na živote ljudi me i inspirisala da snimim ovu pesmu – Logic je izjavio za CNN, prenosi Muzika.

– Želeli smo da pomognemo ljudima. A činjenica da smo to i postigli me oduševljava.

Pesmu su u saradnji snimili Alesia Kara i Kalid, a prikazuje muzičare koji se bore s depresijom i željom da umru.

Bol ne boli jednako, znam / Put kojim ideš se čini usamljen”, peva Kalid, ali Logic u pesmi obećava fanovima da bolji dani dolaze:

Ne moraš umreti, dozvoli mi da ti objasnim. Lakoća je u vazduhu, kad si prsa uz prsa sa ljubavnikom”. Kara u svom delu predlaže “Drži se, iako je put dug, postoji svetlo i kad je najmračnije”.

Video: Pancir Kanjea Vesta na aukciji: Specijalan je zbog jednog razloga

(Telegraf.rs)