"Puno k'o Marakana, skačem bez par organa" : Ovo su pesme koje smo svi pogrešno pevali

Koju pesmu vi pevate pogrešno?

Koju pesmu vi pevate pogrešno? / Foto: Unsplash/bruce mars

Verovatno ste mnogo puta bili u situaciji da čujete nekog kako pogrešno peva reči neke domaće pesme ili ste i sami to činili. Razlog što pogrešno čujemo određene deonice teksta je brzina izgovorene reči pevača ili jednostavno loša dikcija interpretatora, pa po sluhu sami „gađamo“ reč koja je najsličnija.

Najbolji primer je pesma "Jugoslovenka" od Lepe Brene. Dok jedni pevaju "Sestra mi je duša slovenska", drugi se busaju u grudi uz "Srce mi je duša slovenska". A pravi stih glasi "Setna mi je duša slovenska".

Svako ima pesmu koju je nekada sam dopisao. Upravo je tome namenjen Instagram profil “Ja tako pevam”, on sakuplja sve naše ispade. Lično mogu da se pohvalim stihom “Ne plači mama, ne rade to muškarčine” i idalje ne priznajem originalnu verziju stiha Prljavog Kazališta – “Ma, ne plačem mama, ne rade to muškarčine”.

Šer svi obožavamo, samo nemojte nikada reći da vam je omiljena pesma “Do you belive in love after love”, zato što ustvari glasi “Do you belive in life after love?”. Takođe, mnoge nas je blam pojeo kada smo shvatili da je sada već legendarni “Andadasi” pesma sa naslovom “Under The Sea”.

Ovome nisu odoleli ni stihovi Zdravka Čolića. Prve stihove pesme “Hotel Balkan” mnogi i dalje pevaju “Ode baka rano ujutru, a mi više nismo tu”, a ne “Hotel Balkan rano ujutru”. I naravno, sigurno znate onu Čolinu “April ljubi ogradu”.

"Lažu, lažu me, da vrijeme liječi sve, možda svi idu na more" prepevali su neki Dina Merlina,  a zapravo tekst glasi "možda sidu il' tumore".

Ko nijje đuskao uz Đola Balaševića i "Baš od takvih su je čuvale tetke sa lažnim tajnama". Sledeći put kada naručite "Devojku sa čardaš nogama", znajte da tekst u stvari glasi ovako: "Baš od takvih su je čuvale tetke sa ladnim trajnama".

Mnogi su mislili da u početnim stihovima pesme “Gde si u ovom glupom hotelu” Bora Čorba govori “Gorim ko papirni zmajevi”, a ne “Ko dim, ko papirni zmajevi”.

Koju pesmu vi pevate pogrešno? Javite nam u komentarima...

(Telegraf.rs)