Hit koji je napisan u prodavnici, zbog spornih stihova je osuđivan. Sting je pevao prateće vokale

Zanimljiva priča o čuvenoj pesmi "Money For Nothing" grupe "Dire Straits"

Spot za pesmu "Money For Nothing" grupe "Dire Straits" Printskrin: Youtube/DireStraitsVEVO

Pesma "Money For Nothing" je jedna od najvećih hitova osadesetih godina 20. veka, a izvela ju je grupa "Dire Straits". Numera se pojavila na albumu "Brothers in Arms" 1985. godine, a vrlo brzo postala je svetski popularna.

Interesanta je priča kako je ova pesma nastala. Krenimo od teksta.

Naime, frontmen grupe "Dire Straits" Mark Nofler napisao je ovu numeru, verovali ili ne, dok je bio u prodavnici.

- Glavni lik u pesmi "Money for Nothing" je čovek koji radi na odeljenju tehnike u prodavnici koja se bavi prodajom kućnih aparata. On peva numeru. Pesmu sam napisao dok sam zapravo bio u prodavnici. Pozajmio sam komad papira i počeo sam da pišem numeru. Hteo sam da iskoristim puno izraza koje je stvarni čovek koristio kad sam ga čuo zato što je bilo više realno - rekao je Nofler tokom intervjua sa kritičarem Bilom Flanaganom osamdesetih godina prošlog veka.

Pored momaka iz grupe "Dire Straits", u stvaranju ovog hita učestvovao je i Sting. Naime, vlasnik hita "Englishman In Newyork" posetio je članove ovog sastava na karipskom ostrvu Monserat, gde su snimali album. Naime, Sting je za ovu pesmu pevao prateće vokale, a kako je jednom istakao, njegov kompozitorski doprinos u stvaranju ove pesme je to što je otpevao stih "I Want My MTV".

Pogledajte spot za pesmu "Money For Nothing grupe "Dire Straits":

Pesma "Money For Nothing" je naišla i na kritike. I to zbog spornih stihova koji su morali da se menjaju ili cenzurišu. Ono što je pojedinim grupacijama zasmetalo jesu sledeći stihovi: "banging on the bongos like a chimpanzee" ("lupa na bubnjevima kao šimpanza"), "that little fa**ot with the earring and the makeup" ("taj mali ho*ić s naušnicom i šminkom"), te "money for nothing and chicks for free" ("novac za ništa i cure besplatno"). Ovaj treći stih koji je naveden je na kraju, nekako, "preživeo" i nije cenzurisan.

Upravo ti stihovi su označeni kao seksistički i antihomoseksualni, i bili su primorani da se menjaju. Na primer, umesto reči "fa**ot" ("ho*ić"), stavljena je reč "mother" ("majka"). Ono što je zanimljivo da je ceo drugi stih pesme "Money For Nothing" bio cenzurisan. Izmenjena verzija pesme našla se na kompilaciji grupe "Dire Strait" koja nosi naziv "Sultans of Swing: The Very Best of Dire Straits".

I sam Nofler priznao je da je zbog spornih stihova bilo problema.

- Dobio sam primedbu od urednika novina za homoseksualce iz Londona - on je zapravo rekao da je to bilo "ispod pojasa" - rekao je muzičar za časopis "Rolling Stone".

Pogledajte kakve kritike je sve dobijala pesme "Money For Nothing":

Plan je bio i da se ekranizuje pesme i to da se koristi računarska grafika, koja je u tom periodu (govorimo o osamdesetim godinama prošlog veka) bila u začetku. Međutm, sam Mark Nofler nije bio zainterovan za spot, iako je MTV insistirao da se napravi.

- Problem je bio u tome što je Mark Nofler bio protiv video spotova. Sve što je želeo jeste da nastupa, i mislio je da video spotovi uništavaju čistoću kompozitora i izvođača - rekao je reditelj Stiv Beron, koji je otišao u Budimpeštu da ubedi muzičara da je spot ipak dobra ideja.

Na kraju, Nofler je popustio.

- Srećom, njegova devojka je rekla: "On je apsolutno u pravu. Nema dovoljno interesantnih video spotova na MTV-u i ovo se čini kao odlična ideja." Mark nije rekao ništa, ali nije ni nazvao nikog da me se reši iz Budimpešte. Krenuli smo ravno napred i učinili to - rekao je Beron.

Spot za pesmu "Money For Nothing" osvojio je nagradu za video spot godine na dodeli MTV nagrada.

Možda i najpoznatija "live" verzija ove pesme jeste kada su je "Dire Straits", potpomognuti Stingom izveli na muzičkom događaju "Live Aid" 13. jula 1985. godine na stadionu "Vembli" u Londonu.

Pogledajte kako je to izgledalo:

(Vladimir Đorđević)