Damljanović: Naziv romana Ožiljak ima svoju simboliku

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Pixabay

Autorka Tamara Damljanović izjavila je da naslov njenog roman "Ožiljak" ima simboliku, jer ožiljak nije samo trajni trag na telu, već je i podsetnik na traumu.

"Svaki ožiljak je podsetnik da je život dragocen i da ga ne treba pustiti da isteče, da je vreme da ga zauzdamo i ovladamo. I sobom, a samim tim i svojim životom, da je to teško ali ne i nemoguće", rekla je Damljanović Tanjugu na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Govoreći o svom debitantskom romanu, kog je izdala Otvorena knjiga, Damljanović je napomenula da joj nije bilo teško graditi glavni lik Tomislava, koji nakon napada nožem u crkvi počinje da se menja i njegova svakodnevica postaje drugačija.

"Jednostavno mi se čitava priča odigrala, prvo u mislima, a zatim na papiru. Ukratko sam napisala osnovu romana na dva lista papira i krenula od toga. Likovi i njihove osobine, strahovi, ubeđenja, samo su se spontano nadovezivali na taj temelj", rekla je autorka.

Damljanović je rekla da joj nikada ne ponestaje inspiracije, a da je za pisca bitno da ima "strpljenja i discipline".

"Ako mi nije ni do čega, ne želim da pišem. Tada prošetam, odmorim se i isključim od svega, zatim se vratim i kažem sebi da moram da sedim za računarom narednih sat vremena, pa makar napisala dve rečenice. I to je to. Onda te dve rečenice prerastu u tri, pet, u čitavu stranu", rekla je Damljanović.

Prema njenim rečima, pisac ne sme čekati da se nešto desi samo po sebi, već treba "izazvati promenu u glavi."

(Telegraf.rs/Tanjug)