Rekordan broj posetilaca na Sajmu knjiga, poznato je i kada će održati naredni sledeće godine

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Nikola Tomić

Tokom prepodneva, u nedelju 27. oktobra, poslednjeg dana 67. Međunarodnog sajma knjiga, kroz kapije sajma prošao je dvestahiljaditi posetilac, što je rekord od kada se poseta meri na ovaj način, rekla je Danka Selić, direktorka Beogradskog sajma na završnoj pres-konferenciji povodom zatvaranja manifestacije.

Ona je saopštila da su na sajmu nastupila 424 direktna izlagača (izlagači i suizlagači), od čega 340 domaćih i 84 iz inostranstva. Ukupan broj učesnika koji osim direktnih izlagača obuhvata i indirektne i zastupljene firme je 881. Sajam je održan na više od 30.000 m2 bruto izložbenog prostora. Održano je 530 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača.

Pored Kube, zemlje počasnog gosta, i izdavača iz Srbije, na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvovali su izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Grčke, Irana, Italije, Nemačke, Rumunije, Rusije, Tunisa, Turske, Ukrajine, Hrvatske i Crne Gore.

U ulozi počasnog gosta na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavila se Republika Kuba.

Na sajmu su proglašeni izdavači godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, najbolji izdavači iz dijaspore i regiona, posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip, najlepša knjiga, najlepša dečja knjiga i specijalno priznanje za mladog dizajnera knjige.

67. Međunarodni beogradski sajam knjiga je pratilo preko 1200 novinara, snimatelja i fotoreportera elektronskih, štampanih i onlajn medija, akreditovanih za praćenje manifestacije. Zabeleženo je prisustvo medijskih kuća i izveštača iz Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Japana, Rusije, Austrije, Nemačke, Velike Britanije, Malte, Kine i Kube.

Dušan Kovačević, predsednik Odbora sajma knjiga, izrazio je veliko zadovoljstvo raznovrsnošću sadržaja i rekordnom posetom. Posebno važno za njega je što Sajam knjiga privlači svake godine sve više mladih ljudi, a dolazeći na sajam iz dana u dan manifestaciju je uporedio sa velikom predstavom.

Lejde E. Rodriges Hernandes, ambasador Republike Kube u Beogradu, rekao je da je za njegovu zemlju bila izuzetna čast da učestvuju na ovakvom događaju, koji je zabeležio i rekordnu posetu. Delegacija kubanskih umetnika družila se sa posetiocima sajma, predstavivši svoju književnost, umetnost i muziku.

Danka Selić je najavila termin 68. Međunarodnog sajma knjiga - od 18. do 26. oktobra 2025. na Beogradskom sajmu.

(Telegraf.rs)